Csak a pénzromlás várható mértékével drágulnak a lakbérek és a komptarifák Mohácson

2019. január 02. szerda 12:25

Csak a pénzromlás várható mértékével drágulnak a lakbérek és a komptarifák Mohácson

Jellemzően az idén várható infláció mértékével, vagyis három-négy százalékkal emelkedtek január elsejétől a Mohácson érvényes díjak és tarifák, így például a lakbérek és a kompjegyek.  

 

 

A tavaly tartott utolsó képviselő-testületi ülésen kerültek terítékre az év végén szokásos előterjesztések, amelyek elfogadásával az új esztendőre szólóan a helyben fizetendő díjakról és tarifákról döntöttek.

Jó hír, hogy drasztikus emelésre egyetlen tétel esetében sem kerül sor, átlagosan a pénzromlás idén várható mértékével, három százalékkal nőnek a tarifák.

A kompközlekedés esetében ennél jóval nagyobb, harminc százalékos emelésre lett volna szükség ahhoz, hogy az ágazat ne legyen veszteséges, ám amivel azt a lakosság nem tudná megfizetni, ezért jóval kevésbé drágulnak a jegyek és bérletek.

A személyjegyek 15, a gépkocsijegyek 50, a tanuló- és nyugdíjasbérletek harminc forinttal kerülnek majd többe jövőre.

A bérkakások után fizetendő lakbérekről szintén döntöttek. Egy összkomfortos bérlakásban például a négyzetméterenkénti díj a tavalyi 187 forint helyett idén 206 forint, egy komfortosban 127 forintról 140 forintra nőtt.

A témában véleményezési hatáskörrel bíró Baranya Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület megállapította: a Mohácson fizetendő lakbérek még így is messze elmaradnak a megye más városaiban fizetendő díjak mértékétől.

A piaci díjak ellenben most nem változtak, a meghatározásukra akkor kerülhet sor, ha befejeződik a létesítmény átépítése.

Az átmeneti időszakban a piaci árusítás a városháza körüli közterületeken zajlik, ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a beruházás időtartama alatt egységesen 265 forintba kerül naponta, négyzetméterenként a közterületi árusítás.

M. B.