Combnyaktörésére fájdalomcsillapítót kapott egy beteg, belehalt - Itt az ítélet

2020. március 03. kedd 15:53

Combnyaktörésére fájdalomcsillapítót kapott egy beteg, belehalt - Itt az ítélet

Pécsi Járásbíróság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében bűnösnek mondott ki egy orvost, a ezért 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2016. március 26-án sürgősségi betegellátó osztályon dolgozott, mint kezelőorvos.

2016. március 26-án a kora délutáni órákban a mentők a sértettet - háziorvosának beutalójával - szállították a sürgősségi osztályra. A beutalón a háziorvos előzményként rögzítette, hogy a sértett otthonában- saját mosdó helyiségében- aznap reggel elesett és diagnózisként combnyaktörést és könyökzúzódást állapított meg. Az Országos Mentőszolgálat dokumentációs lapján szintén combnyaktörést rögzített a sértett esetében.

A kezelőorvos vizsgálatának a beteg minden panaszára ki kell terjednie, így mindenképpen el kellett volna végeznie a vádlottnak a háziorvos, illetve az Országos Mentőszolgálat által felállított diagnózis ellenőrzését, kivizsgálását.

A vádlottnak vizsgálnia kellett volna, hogy a betegnél csípőtáji törés fennállt-e. Azonban a vádlott vizsgálata nem terjedt ki e törés kizárására, az általa végzett vizsgálat a könyök sebzésének és a térdízület elfajulásos elváltozásának megállapítására jutott, a bal könyök és bal térd röntgenfelvételei alapján. A könyök sebzését ellátta, a térdfájdalom miatt fájdalomcsillapító szedését rendel el, és kontrollvizsgálatra a háziorvoshoz irányította.

A sértett állapota 2016. március 28. napján rosszabbodott, a háziorvos egyéb fennálló betegsége, a cukorháztartás felborulása és ismételt combnyaktörés kórismével a sürgősségi betegellátó osztályra utalta.

A combnyaktörés megállapítására irányuló vizsgálatok, a törés diagnózisának elmaradása, a célzott kezelés megkezdésének késedelme az általános állapot rendezési lehetőségének hiánya önmagában elősegítette a sértett állapotának romlását és egyéb sorsszerű, súlyos betegségei állapotának romlásához vezettek.

A kezelőorvosok 2016. március 28-án, bár mindent megtettek a sértett állapotának javítására, a sértett elhalálozott.

A szakértői véleményben foglaltakra tekintettel a bizonyítási eljárás során nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott foglalkozási szabályszegése közvetlen ok-okozati összefüggésben állna a sértett halálával.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék - Fotó: pixabay.com