Busómaszkok mellett gumiszobrokat is készít a mohácsi művész, Baráth Gábor - Képgaléria!

2020. január 19. vasárnap 10:40

Busómaszkok mellett gumiszobrokat is készít a mohácsi művész, Baráth Gábor - Képgaléria!

Használt gumiabroncsokból is készít szobrokat a Népművészet Ifjú mestere címmel tavaly kitüntetett mohácsi fiatalember, Baráth Gábor.

 

Az 1985-ben született mohácsi művészről számos alkalommal hallhattunk már.

2013-ban például egy uniós fotópályázat díjazottja lett, egy művészi árnyékfotóval,  amit a töltés Vadászkürt utáni részén készített, háttérben a református templom tornyával.

- A címének azt adtam: A jövő - a tudatos energiairányításé. Azt kívántam ábrázolni, hogy az energiatudatosság egyre fontosabbá válik az életünkben, s a környezettudatos energiafelhasználáshoz vezető út az emberiség gondolkodásmódjában rejlik, így minden egyénnek adott az irányítás lehetősége - nyilatkozta akkor lapunknak.

 

Az építészként is dolgozó fiatalember busómaszk-faragó népművész, lelkes hagyományőrző, de a neve már egy díszes pénzérme kapcsán is ismert.

- A Magyar Nemzeti Bank 2011-ben egy érmesorozatot indított a magyarországi Unescos Világörökségekről. Első érmeként a Mohácsi Busójárás témáját jelölték, amire pályázatot hirdettek az éremművészek körében. Több tervezet született, végül Gáti Gábor munkáját fogadta el a zsűri. Az érme egyik oldalán az általam készített maszkot használta fel, a másik oldala egy hosszú fakürtös busót ábrázol, aminek a jelmeze szintén az én munkám alapján készült - mondta erről a Mohácsi Újság.hu-nak nyilatkozva.

A művészt tavaly az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Népművészet Ifjú Mestere díjban részesítette.

Baráth Gábor néhány éve használt gumiabroncsokból is készít szobrokat, ezekből készített most képgalériát a Magyar Távirati Iroda fotósa, Sóki Tamás:


 

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás