Búcsút vehettek az utasok a vonatpótló autóbuszoktól Mohács és Villány között

2022. szeptember 13. kedd 15:33

Búcsút vehettek az utasok a vonatpótló autóbuszoktól Mohács és Villány között

Villány és Mohács között már minden nap nyolc pár vonat közlekedik így az utasoknak már nem kell pótlóbuszra átszállniuk. A vonatokhoz Villányban több autóbusz is csatlakozik, összekötve a környező településeket a vasúti hálózattal.


A Villányt és Mohácsot összekötő szakaszon a koronavírus-járványra hivatkozva 2020-ban bevezetett menetrend értelmében szinte megszűnt a vasúti személyszállítás, az utasokat buszokkal szállították.

Áprilistól változott a helyzet, növelték az itt közlekedő vonatok számát, illetve újraindultak a közvetlen járatok is Pécs és Mohács között. Augusztus 29-től pedig immár napi nyolc vonatpár jár a 66-os vonalon, a vonatpótló autóbuszoktól elbúcsúzhatnak az erre közlekedő utasok. Pécs és Mohács között napi két vonat biztosít átszállásmentes kapcsolatot.

Lapunk érdeklődésére a MÁV Kommunikációs Igazgatóság azt közölte, azokhoz a járatokhoz, amelyek nem közvetlenül közlekednek Pécs és Mohács között, a csatlakozást Villány állomáson biztosítják minden nap.

Megtudtuk, az év első nyolc hónapjában havonta 800-1200 fizető utas vette igénybe a 66-os vonal járatait a járványügyi menetrendet követően. Márok állomás bonyolítja a legnagyobb utasforgalmat a köztes megállók közül, napi átlag 13 fizető utassal. A MÁV-nál abban bíznak, a vonatközlekedés visszaállásával fokozatosan emelkedhetnek a számok.

A környező településeken élők érdekében a villányi vasútállomáson több autóbusz is csatlakozik a vonatokhoz, többek közt Újpetre, Harkány és Siklós irányába. A járatok amellett, hogy a környező kisebb falvakból jelentenek több esetben eljutási lehetőséget a vonatra való átszállással Pécsre, Villányban is segítik a közlekedést a városközpont és a vasútállomás között.

A Mohácsról 17.05-kor Villányba - a módosítástól minden nap - közlekedő vonathoz a villányi vasútállomásról közvetlen autóbuszos csatlakozást biztosítanak, így a kollégiumba tartóknak nem kell a csomagokkal gyalogolniuk.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: Wikipédia/Taurus