Brutális bánt egy kisgyermekkel egy pécsi pár, itt az ítélet

2019. március 04. hétfő 16:04

Brutális bánt egy kisgyermekkel egy pécsi pár, itt az ítélet

A Pécsi Járásbíróság a hétfőn megtartott tárgyaláson egy férfit és egy nőt társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, továbbá védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett testi sértés bűntettében - melyet a másodrendű vádlott bűnsegédként követett el - mondta ki bűnösnek.

 

Ezért a bíróság a vádlottakat egy év börtönre ítélte, melynek a végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a másodrendű vádlott nő korábbi élettársi kapcsolatából született fiát a bíróság jogerősen a másodrendű vádlottnál helyezte el 2012-ben.

A másodrendű vádlott 2015 szeptemberében élettársi kapcsolatot létesített az elsőrendű vádlottal, melynek hatására 2015 novemberétől az általuk közösen nevelt gyermek viselkedése negatívan változott meg (dühkitörések, hiperaktivitás), ami miatt pszichológusi ellátására is sor került.

Az óvodai nevelők észlelték, hogy a gyermek nyakán, karján, orrán foltok, horzsolások vannak, amelyek azáltal keletkeztek, hogy az elsőrendű vádlott őt büntetésből otthon megütötte, és ennek a másodrendű vádlott is szemtanúja volt. Az elsőrendű vádlott az óvoda területén a gyermeket rendszeresen kigúnyolta, provokálta és elbizonytalanította.

2016. március 7. napján az óvodai nevelők észlelték, hogy a gyermek torkán ujjnyomok, alkarján erőteljes megragadás nyomai láthatók, vállán pedig véraláfutás volt megfigyelhető. Ezek a sérülések is az elsőrendű vádlott bántalmazása következtében keletkeztek.

A kéthetente történő láthatások során a gyermek édesapja és nagymamája is észlelte a külsérelmi nyomokat a gyermeken, amelyek úgy keletkeztek, hogy az elsőrendű vádlott az otthonukban többször megütötte a gyermeket a hasán, az arcán és a lábán, mert rosszul viselkedett. Mindennek a másodrendű vádlott szemtanúja volt.

2016 nyarától kezdődően a vádlottak napi rendszerességgel vásároltak egy pécsi élelmiszerboltban a gyermekkel. Az üzlet alkalmazottai több alkalommal szemtanúi voltak annak, hogy a vádlottak a gyermekkel kiabáltak, a nyakánál fogva megragadták és megrázták. Egy alkalommal a másodrendű vádlott a bevásárlókocsiban ülő gyermeket rázni kezdte, hogy kiessen a kocsiból, és ennek hatására a gyermek több alkalommal a bevásárlókocsiba ütötte a fejét. Olyan is többször előfordult a boltban, hogy az elsőrendű vádlott lökdöste és ököllel arcon ütötte a gyermeket, valamint hogy a másodrendű vádlott a fején megütötte őt.

2016. október 12. napján 20 óra 04 perckor a bolt kamerája rögzítette, hogy az elsőrendű vádlott bal kezével úgy megütötte az áruházban a gyermeket, hogy az összeesett és csak másodpercekkel később édesanyja, a másodrendű vádlott segítségével állt fel. Ezt követően a II. rendű vádlott métereken keresztül húzta a térdepelő gyermeket a pénztárig.

2016 novemberében az óvodában észlelték, hogy a gyermek bal felső 1-es foga - mely korábban nem mozgott - kiesett. Ennek oka az volt, hogy az elsőrendű vádlott a gyermeket nagyon erősen szájon ütötte.

A gyermek 2016. december 26. napjától az édesapjánál került elhelyezésre. 2017. január 18. napján a vádlottak élettársi kapcsolata megszakadt.

Az elsőrendű és másodrendű vádlottak a gyermeknevelési kötelezettségüket magatartásukkal súlyosan megszegték, a gyermek testi, értelmi, erkölcsi, érzelmi fejlődését, egészségét veszélyeztették.

Az ügyész, az elsőrendű vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette, így az elsőrendű vádlott esetében az jogerőre emelkedett, míg a másodrendű vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be, ezért a másodrendű vádlott vonatkozásában a Pécs Törvényszék dönt majd másodfokon.

 

Forrás: Pécsi Törvényszék