Betegszállítók vágtatnak át a városon - Csak megkülönböztető jelzéssel jár előny

2019. szeptember 04. szerda 09:27

Betegszállítók vágtatnak át a városon - Csak megkülönböztető jelzéssel jár előny

A KRESZ szabályaival mit sem törődő betegszállító kisbuszokról panaszkodtak olvasóink. Mint írták, többször tapasztalták, hogy a magáncégek járművei Pécs útjain, illetve a lakott területeken kívül is a megengedett sebességet túllépve, életveszélyes manőverekkel haladnak. Pedig, ha nincs megkülönböztető jelzésük, nem élveznek előnyt a közlekedésben.


Nemrég a pécsi Rákóczi úton ment a megengedett 50 kilométer/óra sebességnél nyilvánvalóan gyorsabban egy megkülönböztető jelzés nélküli betegszállító kisbusz. Arra is bőven akad példa, hogy szirénát használó magáncégek vágtatnak át a városon - idézte fel az eseteket munkatársunknak egyik olvasónk. Egy másik beszámoló szerint nemrég Vajszló és Sellye között száguldozott egy hasonló feladatot ellátó jármű - a kék villogó erről is hiányzott.

Olvasóink arra voltak kíváncsiak, hogy azért, mert egy jármű betegeket szállít, élvez-e bármilyen előnyt a közlekedésben, és egyáltalán, ki használhat megkülönböztető jelzést?

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatán megkeresésünkre közölték, a vonatkozó rendelet értelmében a vörös-kék villogó, illetve a sziréna vagy váltakozó hangmagasságon szóló készülék csak a közérdekű tevékenységet végző járművekre igényelhető.

Mint megtudtuk, közérdekű tevékenységnek számít többek közt az emberi élet, a testi épség, az egészség, valamint a vagyoni javak és a közbiztonság védelme.

Értelemszerűen a mentőszolgálat, a rendőrség és a katasztrófavédelem járművei ebbe a körbe tartoznak, de hatósági engedély alapján akár magántársaságok is használhatnak megkülönböztető jelzést, amennyiben rendelkeznek érvényes és hatályos engedéllyel.

Megkülönböztető és figyelmeztető – nem ugyanaz

A hulladékszállító járműveken vagy éppen a munkagépeken található sárga színű figyelmeztető jelzés használatával ugyan a közúti jelzéseket általánosságban nem lehet figyelmen kívül hagyni, ám némi előnyt így is ad a vezetőnek. Például behajthat olyan útra, ahova más járműveknek nem szabad, illetve meg is állhat ott, ahol egyébként tilos. 
A KRESZ előírja, hogy az ilyen közlekedési eszközöket fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, illetve mellettük elhaladni, vagy megelőzni azokat.

A rendelet kifejezetten nevesíti a sürgősségi betegellátást végző szervezeteket, illetve a vér és szervtranszplantációs szállítást. Az engedélyezési eljárást a rendőrség folytatja le, az ezzel kapcsolatos kérelmeket elektronikus úton lehet benyújtani a hatósághoz.

A megkülönböztető fényt és hangot használó jármű vezetője - a rendőr és a vasúti átjárót kivéve - a közúti jelzéseket és egyes rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhat.

Fontos kitétel a KRESZ-ben, hogy ezt csak úgy teheti, ha a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette.

Szintén tartalmazza a jogszabály, hogy a megkülönböztető jelzéseket adó berendezést csak akkor szabad működtetni, ha a feladat sürgős ellátása, a személy-, élet- és vagyon megóvása, továbbá a védett személyek és kíséretük biztonsága ezt megköveteli. Kitétel még, hogy a forgalmi helyzetet is figyelembe kell venni a használatkor.


Képünk illusztráció, az Országos Mentőszolgálat autóinak természetesen jár a szabad út.

Palotás Péter - Fotó: OMSZ