Bélavári Zita: Boldog ember vagyok, a hobbim a hivatásom, a munkám

2013. július 27. szombat 16:31

Bélavári Zita: Boldog ember vagyok, a hobbim a hivatásom, a munkám

Menyasszonyi ruhák, koszorúslány ruhák, örömanyák gálaruhája, alkalmi ruhák - ezek hozták a hírnevet Bélavári Zitának. Az országnak alig van olyan szeglete, ahol nem állt még menyasszony oltár elé a törékeny, mindig mosolygó, ifjú tervező ruhakölteményében. De már Las Vegasban, a világszépe választáson is megcsodálták Konkoly Ágnesen, a 2012-es év hazai szépségkirálynő választás győztesén, mint a Miss Universe Hungary versenyzőjén a bujáki népviselet ihlette öltözéket: A 13 pliszírozott szoknya 40 méter organzából készült, amit majd 15 méter olyan hímzett szalag díszít, amit Bujákon a népviseletet öltőkön ma is látni. 

Az esküvőre készülőket nem mellőzve, az idei világszépe verseny résztvevőinek újabb tervek születnek, és Bélavári Zita műhelyében hamarosan már a ruhákat is varrják.

- Megtiszteltetés számomra, hogy a közelmúltban lezajlott szépségkirálynő választás első három helyezettje további versenyéhez felkértek a nemzeti viseletük elkészítésére. Rákosi Annamária, mint Miss World Hungary Indonéziában szeptemberben, Kárpáti Rebeka, mint Miss Universe Hungary októberben Moszkvában, Tímár Brigitta, mint Miss Intercontinental Hungary Egyiptomban novemberben lép zsűri elé majd abban a ruhában is, amit én álmodtam meg.

Mohács főutcáján az elegáns ruhaszalon már bezárt amikor beszélgettünk, de többször is elnézést kérve fogadta a telefonhívásait. Menyasszonyokkal egyeztetett hol ruhapróbáról, hol cipőméretről. Amúgy a meseszép ruhákon kívül több tucat, különböző fazonú, igen csinos körömcipő is sorakozik a szalonban.

- Részemről elengedhetetlenül fontos, hogy a ruha a személyiséghez illő-, és azon kívül, hogy elegáns, kényelmes is legyen. De legalább ilyen fontos kiegészítő a cipő, aminek passzolni kell a ruhához, sőt, a nagy esemény után is tudják hordani. Ezért igen jó minőségű angol és német gyártmányú, fehér, de festhető cipők közül lehet itt választani.

- Az a tapasztalatom, hogy az esküvőre készülők az összhangra nem csak az öltözéknél figyelnek. Egyre gyakoribb, hogy a koszorúslányoknak, az örömanyáknak is készíthetek ruhát a jeles eseményre, de kérnek anyagot, csipkét a ruháéból a csokorhoz, vagyis, a virágkötők szintén igazodnak az ízlésemhez.

A szalonban a menyasszonyi ruhák sorában több az elefántcsont színű, mint a hófehér. Ezek között, csak úgy, mint az alkalmi-, vagy koszorúslány ruhák között van hagyományosan hosszú, viszont dominál az extravagáns, elöl rövid, hátul nyújtott szabású. Mi a trendi napjainkban?

- Abroncsos menyasszonyi ruhát nem készítek. Figyelem a divatirányzatot, de divatlapból ruhát soha nem másolok. Hogy mi a trendi? Minden, ami csinos, ami egyedi, ami adott alkaton mutatós. A koszorúslányok például szívesen választanak menta, korall, lazac, homok, vagy barack színt. A menyasszonyok általában úgy érkeznek, hogy hófehér ruhát képzeltek el a nagy eseményre, aztán mikor felpróbálnak egy olyat, utána egy törtfehér színűt, látják, hogy mennyivel jobban áll az utóbbi. Bőrszín, alkat, egyéniség függő ez is.

Említette, hogy idén eddig mintegy hatvan menyasszony és több tucat koszorúslány ruháját tervezte-tervezi. Nehéz az elképzelését, ízlését elfogadtatni velük?

Névjegy

Bélavári Zita 1979-ben született Mohácson.
Lánycsókon él, az ottani általános iskola elvégzése után Pécsett a Művészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd Budapesten a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen szerzett öltözéktervező iparművész diplomát.
Óvodás kora óta legkedvesebb időtöltése a rajzolás. Tehetsége már kisiskolás korában feltűnt Szabó Eszter tanárnőnek, aki a munkáit gondozta, s így rajzpályázatok sokaságát nyerte, valamint Kovács Erzsébet rajtanárának, aki a szakmai fejlődését segítette.
Férje Lázár Gergely vállalkozó.
Kisfiúk Lázár Soma Gergő, ő egyelőre szívesebben fest, mint rajzol.

- Nem. Menyasszonyi ruhából száznál több kész ruhám van, évente tizennégy-tizenöt újat tervezek, de a legtöbb alakítható, kombinálható. Spanyol, francia, olasz anyagokkal dolgozok, szeretem a kiegészítőket, a szalagokat, a csipkét, a különleges görög kézimunkákat, a gyöngyöket. Az utóbbiakból már egész kincses gyűjteményemre tettem szert. Nem fordult elő, hogy a javaslatomat ne fogadták volna el. Még azokat az örömanyákat is sikerült eddig meggyőzni, akik a hagyományos, három részes kosztüm igényével jöttek, hogy varrjunk nekik más, elegáns, az alkalomhoz, korukhoz illő ruhát.

A neve, a munkája már szakmai berkekben sem csupán ismert, hanem elismert. Keresett tervezőként meddig marad Mohácson?

- Én ide hazajöttem, és jól érzem magam. Pécsett szereztem textiltervező végzettséget, Budapesten felejthetetlen öt évet töltöttem az Iparművészeti Egyetemen, ahol neves szakemberek irányításával végtelen szabadságot élveztem a tervezésben. A 2002-es évben szerzett diplomám után rövid ideig egy divatcég alkalmazottjaként dolgoztam, s bár az a munka nem elégített ki, ott is sokat tanultam. Például a grafikai filmnyomást, amit a ruháimon egyre gyakrabban alkalmazok. Aztán a barátnőmmel önálló műhelyt nyitottunk a fővárosban, de a mohácsi párom szorgalmazta a hazatelepülést, mondván, igényeset, különlegeset Mohácson is létre lehet hozni, és igény erre itt is van. Jól döntöttünk. Így Lánycsókon a szüleimmel lehetek és a műhelyem is a községben van. Elégedett, boldog ember vagyok, hiszen a hobbim a hivatásom, a munkám.

A menyasszonyi ruhák tervezőjének az esküvői ruhája hogyan készült?

- Babonából a barátnőm varrta, természetesen én terveztem. Sőt, többször átterveztem, végül két héttel az esküvő előtt rám parancsolt a barátnőm, hogy vége, nincs több változtatás! Szép volt. Amúgy a ruháim is igen hosszasan készülnek, mert menet közben mindig újabb ötleteim vannak. 

Mit csinál a szabadidejében?

- Ha Soma, a három és féléves kisfiam elfoglalja magát, azonnal rajzolok. Nagy szerelmem a divatrajz. Olyankor nem csak esküvői ruhák kerülnek a papírra, hanem divatos, fiatalos, utcai ruhák.

Képünkön: Bélavári Zita a kiválasztott ruhával, s annak leendő viselőjével az alakítási elképzeléseit beszéli meg.

Berta Mária