Befejeződött a gimnázium felújítása, újabb fejlesztések kezdődhetnek a Mohácsi Tankerületben

2019. április 22. hétfő 12:31

Befejeződött a gimnázium felújítása, újabb fejlesztések kezdődhetnek a Mohácsi Tankerületben

Összességében csaknem hárommilliárd forintos iskolafejlesztési program zajlik a Mohácsi Tankerületi Központban, ennek keretében valósulhatott meg a Kisfaludy Károly Gimnázium felújítása is. Várhatóan idén nyáron újabb oktatási intézményekben kezdődhetnek meg a munkák. 

 

 

Befejeződtek a felújítási munkálatok a Kisfaludy Károly Gimnáziumban, az épületre mintegy 150 millió forintot költöttek.

A gimnáziumban - amelyet hivatalosan pénteken adnak át - egyebek mellett bővítették az étkezőt, tankonyhát alakítottak ki. Az épület zárt, barokk udvarának egy része gyönyörűen parkosított, a másik fele viszont rossz állapotú, kisebb-nagyobb gödrökkel tarkított volt. A szóban forgó részt átalakították, egységessé tették. A fejlesztések részeként tantermeket, folyosókat újítottak fel.

Mivel az épület műemlék, az építési munkálatoknak meg kellett felelniük a kulturális örökség védelemről szóló törvényben, rendeletekben foglaltaknak, így például a nyílászárók cseréjét is csak azok figyelembe vételével végezhették el.

A fejlesztés alapvető iránya a nevelési-oktatás tevékenység megvalósításához használt tantermek, szaktantermek, csoporttermek, és azok elérését, megközelítését szolgáló közlekedők, folyosók felújítása, átalakítása, korszerűsítése volt.

Az ereszcsatorna-rendszer cseréjével megszüntették a falak folyamatos ázását, a nyílászárók cseréjével pedig javult az épület energiahatékonysága.
Az épület földszinti és emeleti körfolyosóin a felújították a padozatot, a főlépcsőt kezelt keményfából készült újra cserélték, a villamoshálózatot, a vizesblokkokat szintén felújították.

A beruházást az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) keretéből finanszírozták, csakúgy,mint tankerületben már megvalósult, illetve még hátralévő építkezéseket. Ezekre a célokra összesen csaknem hárommilliárdot forint, vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre.

A fejlesztések eddig kilenc település oktatási intézményeit érintették. A dunaszekcsői, az egyházasharaszti, a harkányi, a lippói, a majsi, a sombereki, a szederkényi, a versendi és egy mohácsi általános iskolában több mint 810 millió forintból újultak meg az intézmények. Tavaly elkészült el a kölkedi általános iskola fűtéskorszerűsítése is, melynek keretében az elavult kazánokat korszerű, energiatakarékos kondenzációs gázkazánokra cserélték.

A még soron következő beruházások - amelyek egy része vélhetően nyáron megkezdődhet - közül a legnagyobb szabású a Széchenyi iskolában várható.

Az intézmény új bejáratot kap az udvar felől, az „U" alakú épületet egy új szárnnyal bővítik, annak földszintjén aula kap helyet, amivel az épületből eddig hiányzó közösségi teret pótolják. A nevelőtestületi szoba, az igazgatás-titkárság irodái az udvari épület rossz állagú részének (mai technika termek) helyére tervezett új szárny emeletén kapnak helyet. Ennek földszintjén helyezik el a szintén felújítandó tornaterem kiszolgáló helyiségeit és az orvosi rendelőt.

A főépület emeletén, az aula fölött tantermet építenek, a természettudományi szaktantermet-labort, szertárat teljesen felújítják.

Az Ifjúsági Centrum épületében is lesznek felújítási munkák, a három épületrészt közlekedőkkel kötik össze, hogy házon belül át lehessen menni egyikből a másikba.

Képünk archív felvétel.

M. B.