Baranyában több mint 1300 család vásárolja vissza otthonát az Eszközkezelőtől

2019. június 25. kedd 12:45

Baranyában több mint 1300 család vásárolja vissza otthonát az Eszközkezelőtől

Egy rendkívül nehéz időszak zárul le hamarosan 1359 baranyai család életében. Ennyien vásárolják ugyanis vissza - elsősorban a bedőlt devizahitelük miatt - a Nemzeti Eszközkezelőhöz került ingatlanjukat. Az otthonok kedvező feltételekkel kerülhetnek újra egykori tulajdonosaikhoz. 


A 2011 óta működő Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t azzal a céllal hozta létre az Orbán-kormány, hogy a forintosítás és a magáncsőd mellett segítséget nyújtson a bajba jutott lakáshiteleseknek. Dióhéjban: felajánlás után a társaság a törvényi feltételeknek megfelelő ingatlanokat megvásárolta a bajba jutott adósoktól, amelyeket aztán - kedvező díjért cserébe - bérbe adta az egykori tulajdonosoknak. A vételárként befolyt összeget a cég a hitel törlesztésére fordította, a bank pedig az egyezség részeként elengedte a tartozás egy részét.

A lehetőséggel Baranya megyében körülbelül kétezer család élt, akik nemrég fontos döntést hoztak, a Nemzeti Eszközkezelő ugyanis felajánlotta annak a lehetőségét, hogy az egykori tulajdonosok visszavásárolhatják az ingatlanokat.

Mindezt meglehetősen kedvező feltételekkel tehetik meg. Ha valakinek lehetősége van arra, hogy egy összegben megvegye egykori ingatlanát, a vételárba beleszámít a tavaly december 31-ig megfizetett bérleti díj összege, illetve százalékos kedvezmény jár annak alapján, hogy milyen településtípuson található a ház vagy lakás. A megyeszékhelyeken például tizenöt, községekben pedig harmincöt százalékos kedvezményt írnak jóvá. A vételár alapja az az összeg, amennyiért korábban a Nemzeti Eszközkezelőhöz került az ingatlan.

A százalékos engedmény akkor is elérhető, ha az egykori tulajdonos nem tud az egyösszegű fizetés lehetőségével élni. Szintén előnyös, hogy a tulajdonszerzéssel kapcsolatos eljárási költségeket az állam átvállalja.

Mint azt lapunk a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től megtudta, Baranyában a megadott határidőig, tehát május 31-ig 1359-en nyilatkoztak visszavásárlási szándékról. Az egyösszegű fizetést 338-an választották, 1021-en pedig részletekben törlesztenének. Kérdésünkre a cégnél közölték: 215 ügyfél a továbbiakban is bérlő maradna.

Pécsett 322-en szeretnék visszavásárolni a lakást vagy házat, közülük 76-an egy összegben kifizetnék a vételárat, 48-an pedig bérelnék az ingatlant.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter