Baranyában is támadnak a kullancsok - A kutyákra is veszélyes vírusokat hordozhatnak

2024. március 09. szombat 07:17

Baranyában is támadnak a kullancsok - A kutyákra is veszélyes vírusokat hordozhatnak

Az enyhe tél ezúttal is kedvezett a többféle betegséget terjesztő élősködőknek, így az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kullancsinvázióra kell számítani, figyelmeztetnek a szakemberek. Az általuk terjesztett Lyme-kór ellen nincs védőoltás, mint ahogy a kutyákra, macskákra veszélyes babesia ellen sincs. Utóbbi miatt az elmúlt években egyre többen fordultak állatorvoshoz Baranyában is.


Míg a szúnyogok ellen vegyszerekkel hatékonyan lehet küzdeni, a kullancsok gyérítése megfelelő szerek és előírások hiánya miatt megvalósíthatatlan - így Baranyában sem lesz kullancsirtás.

Mivel a vérszívók egyre inkább alkalmazkodnak a városias környezethez, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem a parkokban, játszótereken is elkaphatják azok, akik nem védettek - a Lyme-kór ellen viszont védőoltás sincs, csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni. 

 

 

Mindazonáltal a kullancsok nemcsak az emberekre lehetnek veszélyesek, hanem a Magyarországon élő fajok egyike által terjesztett kórokozó, a babesia miatt a kutyákra, macskákra is. Tavaly Pécsett és a megyében is jóval többen fordultak állatorvoshoz kedvencük megbetegedése miatt. 

- Alattomos kórról van szó, mert a kezdeti tünetek, a levertség, bágyadtság jelentkezésekor csak kevesen gondolnak arra, hogy komoly bajról lehet szó - nyilatkozta a Pécsi Újság.hu-nak egy állatorvos. - A betegség előrehaladása után viszont sajnos már nem mindig tudunk segíteni, s az állatok elpusztulnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyanús jelek esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz - tette hozzá. 

Az emberre veszélytelen kórokozó az állatok szervezetébe kerülve ár nap alatt szétterjed, a vörös vérsejtben szaporodik és méreganyagokat termel. A babesia - amely ellen szintén nincs védőoltás, egyedül a kullancsriasztó szerekkel előzhető meg - legbiztosabb jele, ha az állat vizelete barnás-vöröses. A betegség elhatalmasodása során a kutyák, macskák egyre rosszabbul vannak, végül már fel sem tudnak állni.


M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)