Balesetveszélyes bosszúállás: büntetőfékezéssel rendszabályoznak a felelőtlen autósok

2020. június 25. csütörtök 15:58

Balesetveszélyes bosszúállás: büntetőfékezéssel rendszabályoznak a felelőtlen autósok

Felháborító esetet rögzített egy autós fedélzeti kamerája nemrég a hatos úton, a Tortyogó-ároknál. A felvételen az látható, hogy miután egy másik jármű vezetője nem képes betartani az előírt sebességhatárt, előzésbe kezd, majd a manőver befejezése után - büntetés gyanánt - hirtelen lefékez. Sajnos nem egyedi esetről van szó, az utakon gyakran alakulnak ki ilyen jellegű balesetveszélyes helyzetek.


Az volt a bűnöm, hogy betartottam a hetven kilométer/óra sebességhatárt - kommentálta munkatársunknak Lukács Zoltán a közösségi oldalra feltöltött egyik videóját. A pécsi férfi - fedélzeti kamerával rögzített - felvételén az látszik, hogy a hatos úton, Pécstől nyugatra, a Tortyogó-ároknál egy jármű megelőzi, majd annak vezetője büntetésből hirtelen jelentősen lelassít.






Lukács Zoltán azért osztotta meg a videót, mert fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy a türelmetlen, szabálytalankodó vezetők miatt gyakran alakulnak ki balesetveszélyes helyzetek az utakon.



Megkeresésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, az úgynevezett büntetőfékezés azt követően kapott nagyobb figyelmet, hogy az autós kamerák felvételei megjelentek a közösségi médiában. Az indokolatlan lassításokról külön statisztikát nem vezetnek az egyenruhások, leszögezték azonban, hogy nem tapasztalják, hogy növekedett volna az ilyen jellegű szabálysértések miatti bejelentések száma.

Mint megtudtuk, a rendőrség természetesen igyekszik elvenni a kedvét azoknak, akik büntetőfékezéssel - vagy más veszélyes manőverrel - veszélyeztetik mások testi épségét a közutakon. Az ilyen és ehhez hasonló, úgynevezett dinamikus szabálysértők kiszűrésére a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti akciókat szervez, amelynek során a már ismert módon, civil jellegű gépkocsikból ellenőrzik a forgalmat.

A jogszabály alapján alaposan megütheti a bokáját, aki büntetőfékezéssel próbálja móresre tanítani közlekedőtársát. A Büntető törvénykönyv alapján „aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, közúti veszélyeztetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."


Az említett tortyogói eset kapcsán a felvételt készítő nem tett feljelentést.

Kapcsolódó videó

Büntetőfékezés Büntetőfékezés

Palotás Péter