Babaváró támogatás - konkurense a személyi kölcsönöknek?

2019. április 30. kedd 14:17

2019. július 1-től lesz igényelhető a babaváró támogatás. Ez az új, maximum 10 millió forintig igényelhető személyi kölcsön akár támogatás is lehet, ha az igénylőknek megfelelő időpontokban születnek gyermekei. Amennyiben így történik a személyi hitel támogatássá alakul, egyéb esetben személyi kölcsönként funkcionál. Lehet a normál személyi kölcsönök konkurense?

Ha egy pénzügyi összehasonlító oldalon, mint például az instacash.hu, személyi kölcsönök után érdeklődünk, gyorsan kiderül számunkra, hogy egy adott összeget milyen feltételekkel vehetünk fel. Hogy válaszolni tudjunk a címben felvetett kérdésre, érdemes egy konkrét példán keresztül megnézni, hogyan is alakulnak a számok. A fiatal párnak 5 millió forintra van szüksége az induláshoz A fiatal pár nem akar ingatlant venni, mert azzal már rendelkeznek, viszont szeretnék felújítani és szépen berendezni a szülői házat. Az ehhez szükséges összeget - ha nem állt rendelkezésre - személyi kölcsönből tudták volna fedezni.

Idén júliustól viszont lesz egy újabb, államilag támogatott lehetőség, a babaváró támogatás. 

Maradjunk az eredeti felvetésnél. Megnézzük, mekkora költsége van a pár számára annak, ha egy banktól vesz fel piaci alapú személyi kölcsönt. Mivel a pár jövedelme alacsony, úgy döntenek, hogy a maximális futamidőre veszik fel, így pedig havi 75602 forint törlesztőrészlettel számolhatnak 84 hónapon keresztül. A kölcsön összegén felül a jelenlegi legkedvezőbb ajánlat esetében pluszban 1 millió 350 ezer forintot kell visszafizetniük. Júliustól viszont itt a babaváró támogatás. 

Ebben a konstrukcióban - ellentétben a normál személyi kölcsönökkel, ahol a maximális futamidő általában 84 hónap - a minimális futamidő 9 év ekkora összegnél, ugyanis nem lehet magasabb a havi törlesztőrészlet 50 ezer forintnál. Amennyiben tehát a fiatal házaspár felveszi a babaváró támogatást, csak a tőkét törleszti, a kamatokat a bank felé a kincstár fizeti. Abban az esetben, ha legalább egy gyermek születik, a teljes futamidőre kamatmentessé válik a teljes felvett összeg.

Ha megfelelő időben érkezik három gyermek, úgy az állam a teljes összeget elengedi és ekkor válik támogatássá. Mi történik, ha nem érkezik gyermek a családba? Ebben az esetben - ha egészségügyi oka van - mentesülnek a kamatok visszafizetése alól. Egyébként viszont ha letelik az első 5 év a futamidőből, és nem született gyermek, 120 napon belül kell visszafizetni az addig az állam által fizetett kamatokat. És attól az időszaktól 8%-os kamattal fog a kölcsön kamatozni. 

Ha valamennyi költséget figyelembe veszünk, akkor ebben a helyzetben is az 5 millió forintos kölcsön teljes díja 1 millió 250 ezer forint lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy még így is kedvezőbb megoldás, mint egy piaci alapú személyi kölcsön. Konklúzió Fenti összevetésből látható, hogy a babaváró támogatás még akkor is egy jó választás ha tudják az igénylők, hogy nem szeretnének gyermeket vállalni. 

Ha viszont valaki akár egyet is szeretne, úgy kamatmentesen juthat hozzá az igényelt összeghez, ez pedig egy olyan lehetőség, amit nem szabad kihagyni. Mindezeket figyelembe véve, nem valószínű, hogy emiatt a lehetőség miatt összeomlana a banki személyi kölcsön piac, hiszen egyrészt nagyon sok igénylő eleve kiesik a lehetőségből akár a kora, akár más korlátozó feltétel miatt, így ők továbbra is a piaci személyi kölcsönöket fogják keresni.

Nem beszélve az igénylés egyszerűségéről egy online személyi kölcsön és a babaváró támogatás között.