Az ünnepek ideje alatt is hívható az Ifjúsági Lelki Elsősegély

2019. december 16. hétfő 12:03

Az ünnepek ideje alatt is hívható az Ifjúsági Lelki Elsősegély

A 137-00 ingyenes hívószámon érhető el hétfőtől péntekig 17-21 óra között az Ifjúsági Lelki Elsősegély. Mivel az ünnepek idén hétköznapra esnek, így szenteste, valamint karácsony mindkét napján, szilveszterkor és újévkor is telefonálhatnak a bajban lévők - tudtuk meg Székely Zsuzsannától, a pécsi tagszolgálat vezetőjétől.


A téli szünetben, a hosszú ünnepek alatt több időt töltenek együtt a családok, és sajnos ez nem mindenkinek a békéről és a boldogságról szól. Ebben az időszakban sokan feszültek, idegesek, több lehet a veszekedés. Az év végi számvetéssel lehet, hogy nehéz felismerésekre jut az ember, ami krízist okozhat.

Azoknak, akik egyedül töltik az ünnepet vagy éppen családi körben érzik magányosnak, elhanyagoltnak magukat, az ünnepek még nehezebbek. Számukra - és minden problémával küzdőnek - elérhető a 137-00 ingyenes segélyszám.

- Szerencsére vannak olyan segítőink, akik vállalták, hogy az ünnepnapokon is támogatják azokat, akiknek szükségük van figyelemre, jó emberi szóra. Ezt a tevékenységet önkéntes munkában végzik, azaz fizetést nem kapnak érte, embertársi szolidaritásból fogadják a hívásokat - mondta Székely Zsuzsanna, a pécsi tagszolgálat vezetője.

Ugyan a vonal elnevezése „ifjúsági", azonban bárki telefonálhat, aki krízisben van, öngyilkossági gondolatokkal, vagy éppen olyan gonddal küzd, amit szívesen megbeszélne valakivel, aki odafigyel rá, együtt érez vele.

Székely Zsuzsanna hangsúlyozta, a telefonszolgálat munkatársait titoktartás köti. A hívónak nem kell bemutatkoznia, személyes adatokat megosztania, így anonim módon „olyan szorongató titkok, nehéz élethelyzetek is elmondhatók, amelyeket személyesen nem szívesen vállalna fel a segítségkérő".


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: pixabay.com