Az ügyészség szerint szándékosan nem gondozta haldokló testvérét egy férfi

2020. április 02. csütörtök 10:18

Az ügyészség szerint szándékosan nem gondozta haldokló testvérét egy férfi

A másodfokú eljárásban súlyosítást indítványozott a fellebbviteli főügyészség a fogyatékos testvére gondozását elmulasztó vádlottal szemben.  

 

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a Pécsi Ítélőtábla előtt - ügyészi fellebbezés folytán - folyamatban lévő másodfokú eljárásban a Pécsi Törvényszék ítéletének megváltoztatását, a vádlott bűnösségének eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés bűntettében való megállapítását, illetve a vádlottra hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabását indítványozta annak a vádlottnak az ügyében, akinek mulasztása a gondozása alatt álló öccse halálához vezetett.

A Pécsi Törvényszék előtt indult ügyben az elsőfokú bíróság a pécsi férfit gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek, mivel önálló életvitelre képtelen, gondozásra szoruló, súlyosan fogyatékos öccsének megfelelő gondozását, ápolását - a következmények elmaradásában bízva - elmulasztotta, amelynek következtében a sértett elhunyt.

A törvényszék ezért a vádlottat 4 év szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet ellen - annak súlyosítása iránt - az ügyész fellebbezést terjesztett elő, amelyet a fellebbezés folytán másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla előtt folytatódó büntetőeljárásban a vádat képviselő Pécsi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott. Az ügyészi álláspont szerint a vádlott tisztában volt mulasztása lehetséges következményeivel, így azzal, hogy az ápolás heteken át történő elhanyagolása testvérének halálához vezethet.

Mivel a sértett állapota a megfelelő gondozás híján folyamatosan romlott, a halál bekövetkezésének elmaradásában alappal nem bízhatott, abba belenyugodott.

Mulasztása tehát nem gondatlan, hanem szándékos
magatartásnak minősül.

A fellebbviteli főügyészség indítványa ezért arra irányul, hogy az ítélőtábla a másodfokú bíróság ítéletét változtassa meg, és a vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondja ki bűnösnek, ezért vele szemben súlyosabb tartamú szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség