Az egykori Temaforg területén is kezdődhet a bontás, újabb támogatást nyert el az önkormányzat

2018. május 15. kedd 10:25

Az egykori Temaforg területén is kezdődhet a bontás, újabb támogatást nyert el az önkormányzat

Háromszázmillió forint támogatást hagytak jóvá a döntéshozók a Duna-parti gyártelep átépítésére és hasznosítására, így összesen már 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre beruházás megvalósítására. A Selyemgyár területén már zajlanak a bontási munkálatok, az újabb támogatás révén pedig még nyáron a volt Temaforg használaton kívüli épületeit érintően is megkezdődhetnek. 


Úgynevezett barnamezős - azaz meglévő, de felhagyott ipari terület rehabilitációjával megvalósuló - beruházás révén három év alatt teljesen megújul az egykori Selyemgyár és a volt Temaforg vállalat által használt terület. A terv első ütemének megvalósításához már korábban 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat, most pedig a második szakaszhoz szükséges háromszázmillió forintot is jóváhagyták a döntéshozók.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2020 befejeződő beruházás részeként még a nyáron elkezdődhetnek az egykori Temaforg vállalat használaton kívüli épületeinek bontása is.

Az egyhektáros területen a kihasználatlan toldaléképületek bontása után a Tímár utcai kétszintes üzemépületet sportcentrummá alakítják.

A földszinten recepció, öltöző, kívülről s elérhető vizes helyiségek, valamint különböző kereskedelmi és szolgáltató egységek kerülnek kialakításra.

Emellett az épület a jachttal, motorcsónakkal érkező vízi turisták számára áram- és vízvételi, valamint hulladék elhelyezési lehetőséget biztosít. Az emeleti részen a páratlan dunai panorámával rendelkező sportcentrum két fallabda pályával és egy multifunkcionális fitneszteremmel fogadja majd a sportolni, kikapcsolódni vágyókat. Az elbontott épületek helyén kialakuló szabad területeken street workout-pályát és aktív szabadidős sportparkot létesítenek.

A Selyemgyár területén már a múlt héten elindultak a bontási munkálatok. A műemléki védettség alatt álló eredeti formájukban állítják helyre, az utólag hozzájuk épített részeket bontják el.

Négyszáz ember befogadására alkalmas rendezvénytermet, Innovációs és Technológiai Központot, játszóházat valamint iroda-, üzlet- és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki.
Az épületek mellett a közterületek is megszépülnek. Egységes burkolt felületek, köztéri műalkotások, utcabútorok és díszvilágítás ékítik majd a környezetet. A közbiztonság javítása érdekében térfigyelő kamerarendszert is felszerelnek.

A beruházás közvetlen szomszédságában két magántőkéből megvalósuló fejlesztésre is sor kerül. Magánbefektetés révén étterem nyílik, a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft. pedig társasház építésébe kezd.

M. B.