Az egyházmegye közoktatási intézményeiben is új munkarendet vezetnek be

2020. március 16. hétfő 15:02

Az egyházmegye közoktatási intézményeiben is új munkarendet vezetnek be

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó a koronavírus további terjedésének megakadályozása érdekében a Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményeire vonatkozóan az alábbi intézkedéseket hozta:

 

 

"A Pécsi Egyházmegye által fenntartott 12 köznevelési intézmény működésében, beleértve az óvodáinkat, iskoláinkat, kollégiumunkat, valamint az egyházmegye területén zajló hitoktatási tevékenység végzésében a kialakult járványügyi helyzet miatt jelentős változásokat szükséges bevezetni. A tegnapi napon a Magyar Közlönyben megjelent „A koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarend bevezetéséről" szóló 1102/2020. számú (III. 14.) Korm. határozat, mely rendelkezik iskolákban a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről.

Emellett az egyházmegye városaiban az önkormányzatok önállóan döntöttek az óvodák speciális működéséről a járvány veszélye miatt. Megismerve az új jogi szabályozást és mérlegelve az egyházmegye lehetőségeit, az alábbiakat rendelem el.

Egyházmegye által fenntartott iskolák és óvodák új munkarendje

Minden köznevelési intézményünk a fenti kormányhatározat hatálya alá tartozik, így az abban megfogalmazott változások 2020. március 16-tól minden intézményünkre kötelező érvényűek.

Az iskolákban az oktatási tevékenység nem szűnik meg, hanem osztálytermen kívül, elsősorban digitális, vagy más, személyes kontaktust nem igénylő módon kell az oktató-nevelő munkát megszervezni.

Az intézmények működésének átszervezését és az új oktatási módszerek bevezetését az intézményvezetők feladata végrehajtani, a kormányhatározat és az egyházmegyei irányelvek alapján, az egyházmegyei közoktatási főmunkatárssal mindenben egyeztetve.

A jelen körülmények között alkalmazható módszertani megoldásokról, ajánlásokról folyamatosan tájékoztatást adunk, illetve szükség szerint eszközökkel és informatikai szakértelemmel segítjük intézményeinket.

Az iskolákban és az óvodákban szülői igény alapján kiscsoportos gyermekmegőrzést szervezünk. Ezzel kapcsolatban elsődleges, hogy a szülői igényt és annak indokoltságát az intézmények önállóan felmérjék, és erről a fenntartónak beszámoljanak. Egy kiscsoportban legfeljebb 10 gyermek lehet. Az igényfelmérés alapján a kiscsoportok javasolt számáról, összetételéről az egyházmegyei közoktatási főmunkatársat tájékoztatni

A szülőket biztatni kell arra, hogy igyekezzenek otthoni körülmények között megoldani a gyerekek felügyeletét, és ebben ne az idős nagyszülőkre támaszkodjanak.

A gyermekétkeztetés iránti igényt is az intézményeknek önállóan kell felmérni, mely alapján a fenntartó dönt az étkeztetés módjáról és megoldásáról, a helyi viszonyokhoz és lehetőségekhez igazodva.

A Pécsi Egyházmegye köznevelési intézményeiben dolgozó munkatársakat kérem, hogy az intézményvezetőjük által szabott feladatokat hajtsák végre, segítsék a oktatási-nevelési tevékenység megvalósítását ilyen nehéz körülmények között is.

Egyházmegye által végzett hitoktatási tevékenység új munkarendje

A fenti kormányhatározat a hitoktatás vonatkozásában is irányadó.

A köznevelés tanrendjébe illesztett hitoktatás, valamint a fakultatív hitoktatás a többi tantárgyhoz hasonlóan személyes kontaktust nem igénylő módon, elsősorban digitális eszközökön keresztül történik majd, az óvodai hittanoktatás pedig szünetel.

A fakultatív hittan oktatásához kapcsolódóan sem lehetséges, hogy akárcsak kiscsoportos foglalkozás keretében találkozzanak a tanulók.

A módszertannal és a digitális tananyaggal kapcsolatban az Országos Hitoktatási Bizottság és a Pécsi Egyházmegye munkatársai készítenek anyagokat, melyeket folyamatosan a katekéták rendelkezésére bocsátunk. Jelen rendelkezések azonnali hatályúak, és visszavonásig érvényesek.

Forrás: Pécsi Egyházmegye