Autóbuszt vezetne? Ha nincs meg a képesítése, a megszerzését is támogatják

2019. szeptember 19. csütörtök 10:05

Autóbuszt vezetne? Ha nincs meg a képesítése, a megszerzését is támogatják

A Tüke Busz Zrt.-hez nagyjából tíz-tizenkét, megfelelő képzettséggel rendelkező embert gyakorlatilag azonnal fel tudnának venni autóbuszvezetői munkakörbe. Az Országos Foglalkoztatási Alapon keresztül támogatás is elnyerhető a tanfolyam elvégzéséhez. 


Az országban tapasztalható helyzethez hasonlóan Pécsett is lényegében hiányszakmának számít az autóbuszvezető. Megkeresésünkre a Tüke Busz Zrt.-nél közölték: a társaság folyamatosan hirdet felvételt  a munkakörre annak függvényében, hogy a forgalmi feladatok ellátásához mekkora létszám szükséges. Megtudtuk, a cégnél a jelenlegi állományon felül további tíz-tizenkét főt tudnának lényegében azonnal alkalmazni erre a feladatra.

Persze, mivel rendkívül felelősségteljes beosztásról van szó, komoly feltételeknek kell megfelelni. A munkaszerződés megkötésének egyik kritériuma az érvényes D kategóriás jogosítvány, az úgynevezett Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány megléte, valamint a II-es szintű Pályaalkalmassági Vizsga (PÁV) sikeres teljesítése.

Azok, akik nem rendelkeznek a fenti dokumentumokkal, lehetőségük van a papírok megszerzésére az autóbuszvezetői tanfolyamokon, amelyekre folyamatosan várják a jelentkezőket. A képzés díjához pénzbeli támogatás is elérhető, az Országos Foglalkoztatási Alap (OFA) Nonprofit Kft.-vel ugyanis tanulmányi szerződés köthető.

Kérdésünkre a helyi közösségi közlekedést működtető társaságnál elmondták, folyamatos munkaviszony mellett az autóbuszvezetők átlagosan a cégnél havi bruttó 290 ezer forintot keresnek. Hangsúlyozzák, hogy a fizetés a ledolgozott munkaidő, a túlórák, és a műszakpótlékok függvényében változik.

A béren felül - a próbaidőt követően, de a társasághoz történt belépés napjáig visszamenőleg - éves szinten 250 ezer forint értékben cafeteria juttatást, szintén egy esztendőre vonatkozóan bruttó 20 500 forint értékű formaruhát, illetve dolgozói és családtagi bérletet biztosítanak a munkavállalók részére.

A Tüke Busz Zrt.-nél úgy látják, aki kiszámítható, tervezhető jövőt szeretne, az a közlekedési cégnél megtalálhatja a számításait. A cég ugyanis megbízható hátteret, törvényesen bejelentett állást és a kiszámítható, tervezhető munkaidőt kínál.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva