Átadták a Prophyl Kft. 700 millióból kialakított kutatóközpontját Mohácson - Képgaléria!

2018. december 08. szombat 14:36

Átadták a Prophyl Kft. 700 millióból kialakított kutatóközpontját Mohácson - Képgaléria!

A mohácsi cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett az állatgyógyászatban újdonságnak számító, a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett. A szombaton tartott átadási ünnepségen Szekó József, Mohács polgármestere díszpolgári címmel tüntette ki a családi vállalkozás alapítóját, dr. Benyeda Jánost.

 

Az ünnepségen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a fejlesztést egy generációkon átívelő, magyar tulajdonban lévő, egészségügyi, családi vállalkozás valósította meg.

Hozzátette: az egészségipar valamennyi nemzetgazdasági prioritásnak megfelel, kutatásigényes területei vannak, a részben kihasználatlan külpiaci lehetőségekkel.

A miniszter emlékeztetett, a magyar kormány víziója, hogy Magyarország 2030-ra Európa első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. 

Kifejtette, a kormány azt a célt tűzte ki, hogy a gyógyszergyártás nemzeti összterméken belüli részesedése 6-ról 8 százalékra, exportteljesítménye pedig 10 százalékra nőjön.

 


 

- További cél, hogy az ágazat k+f tevékenységét a feldolgozóipari részesedésben stabilan 45 százalékon vagy a fölött tartsuk - jelentette ki.

Dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia felidézte az 1991-ben alapított családi vállalkozás történetét, majd Szekó József, Mohács polgármestere mondott köszöntőt.

Ismét áll dr. Marek József mellszobra is

2017 nyarán érkezett a szomorú hír, amely szerint eltűnt dr. Marek József mellszobra az egykori iskola területéről, ahol akkor a Prophyl Kft. építkezése zajlott.
A bronzból készült mellszobrot az ingatlan zajló építkezés idejére leemelték a talapzatáról, és egy ott található épületben helyezték el. Dr. Benyeda János szerint éppen azért határoztak így, mert szerették volna megóvni az esetleges sérülésektől. Onnan tűnt el a szobor.
- Mélységesen megrendítettek a történtek. Az volt a célunk, hogy az iskola, a névadó szellemiségéből minél többet megőrizzünk, még egy osztálytermet is meghagytunk, ahol az intézmény volt diákjai összejöhetnek a találkozók alkalmával - fogalmazott akkor lapunknak nyilatkozva Benyeda János.
Hozzátette, rendőrségi feljelentést tettek, valamint félmillió forint nyomravezetői díjat is felajánlottak. A kivitelezést végző pécsi cég, az Mb-Bau Kft. ugyancsak jelentős összeget, egymillió forintot ajánlott fel a szobor előkerítőjének.
Hasztalan, mert sem a nyomozás, sem a díjkitűzések nem hoztak eredményt.
Az Mb-Bau Kft. ezt követően egy újabb, igen nemes gesztust tett. Felkutatták a szobor alkotójának örököseit, akiknél ráakadtak az eredeti öntőformára, amelynek segítségével ismét elkészíttették a mellszobrot, így az újra a helyére került. A cég minden költséget magára vállalt.

A városvezető az ünnepélyes eseményen díszpolgári címmel tüntette ki a cég alapítóját, dr. Benyeda Jánost, aki meghatottan a városnak és a családjának ajánlotta az elismerést.

Az 1991-ben alapított társaság a Gazdasági és Innovációs Operatív Program 221 millió forintos támogatásával alakította ki a 800 négyzetméteres kutatóközpontját, ahol laborok és irodák kaptak helyet.

A cég Európában piacvezető az összes, jelenleg ismert baromfi betegségtől mentes, úgynevezett SPF-tojás előállításában, 2017-es, 2,12 milliárd forintos árbevételének felét ez a termék adta.

A Kossuth-díjas állatorvos, Dr. Marek József nevét évtizedeken át viselt mezőgazdasági szakközépiskola épülete - ahol most a kutatóközpont működik - 2007-től már nem szolgált oktatási célokat. Mohács képviselő-testülete hasznosításra bár felkínálta a Klebelsberg intézményfenntartónak, ám miután nem tartottak rá igényt, pályázatot írtak ki az épületegyüttes értékesítésére.

Vételi ajánlatot egyedül a Prophyl Kft. tett a Szent István utca 18.-20. szám alatt található ingatlanért.

Az ingatlanra a további fejlesztéshez volt szüksége a Prophyl Kft.-nek. Az intézményben a jövőben a névadóhoz méltó tevékenységet folyta a cég. Az állatgyógyászati és humán oltóanyagok, vakcinák alapanyagainak előállításával, kutatásával, fejlesztésével foglalkozó, dinamikusan fejlődő társaság jelenleg az európai SPF tojás piacának kétharmadát látja el, de emellett a világ számos más területére is szállít.

A 162 embert foglalkoztató cég saját projektje keretében fejlesztették ki a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni oltóanyagot; a betegség a 2000-es évektől visszatérően jelentős károkat okoz az európai hízottlibamáj-termelés 90 százalékát adó magyar libaágazatnak.
 

 

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva