Átadták a mintegy 650 millióból átépített piacot, már birtokba is vehette a közönség

2019. augusztus 22. csütörtök 16:26

Átadták a mintegy 650 millióból átépített piacot, már birtokba is vehette a közönség

Másfél év alatt készült az új mohácsi piac, pontosabban egy vadonatúj vásárcsarnok, a létesítményt csütörtökön adták át. A beruházás mintegy 650 millió forintba került. 

 

 

Szekó József, Mohács polgármestere az átadás kapcsán kiemelte, az új létesítményre nagy igény volt a mohácsiak körében, ugyanis a helyén egy csaknem ötvenéves, leromlott állapotú, korszerűtlen piactér volt.

A fejlesztés célja az volt, hogy vonzó piaci környezetet teremtsenek a környező települések termelői és lakossága, valamint a turisták számára - közölte, hozzátéve: a beruházás segíti a helyi termelőket, hozzájárul a kereslet és a kínálat erősödéséhez, a helyi gazdaság élénküléséhez.

A több mint 3100 négyzetméter hasznos alapterületű új létesítmény kivitelezése tavaly indult meg, s mintegy másfél év alatt készült el.

A beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében csaknem 650 millió forintos európai uniós és hazai támogatásból, valamint 30 millió forintnyi saját erőből valósították meg.

A régi építményt teljes egészében elbontották. Vasbetonból készülő födémszerkezetet húztak a piacnak helyet adó tér fölé, mosható térburkolat, raktárak, hűtőkamrák várják a kereskedőket és a vevőket.

A fedett és nyitott árusítóteret is tartalmazó piactéren zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas hűtőkamrákat és raktárakat építettek, hatósági és piacfelügyelői irodát alakítottak ki, továbbá elsősegélynyújtó helyiséget hoztak létre.

Az árusítótéren 160 darab rozsdamentes, mosható felülettel ellátott, mozgatható asztalt helyeztek el, a tisztaságról pedig egy új kommunális takarítógép gondoskodik.

A tetőn parkolók kaptak helyet, ezekhez a Jókai utca felől fűthető, így télen csúszásmentes rámpa vezet. A várakozóhelyeket árnyékolók védik az időjárás viszontagságaitól. A parkolószint felett napelemeket szereltek fel, valamint két darab, elektromos autók töltésére alkalmas állomást építettek.

Zöldterületeket, zöldtetőket is kialakítottak számos cserje és fa elültetésével.

M. B.