Árvízvédelem: gátat kaphat Dunaszekcső, egyúttal törölhetik a földhivatali bejegyzések egy részét

2014. január 02. csütörtök 08:09

Árvízvédelem: gátat kaphat Dunaszekcső, egyúttal törölhetik a földhivatali bejegyzések egy részét

A nyári dunai árvíz során a híradásokból megismert mobil gátrendszer is óvhatja Dunaszekcsőt a jövőben - jelentették be a faluban a közelmúltban tartott, a vízzel szemben való védekezés tapasztalatait összegző konferencián. Elhangzott, a védművek 1650 méter hosszúak és csaknem egy méterrel magasabbak lesznek a valaha mért legmagasabb vízállásnál. Ebben helyet kapnak földművek, árvédelmi zsilipek, mobil árvízvédelmi fal és vasbeton támfal is. 
 

A vízügyi igazgatóság szakemberei által tartott tájékoztatón ugyanakkor arról nem esett szó, konkrétan mikor épülhetnek meg a védművek a Duna áradásának leginkább kitett településen, azonban információink szerint a létesítmény egyes elemeinek kivitelezése már idén elkezdődhet.

Az eseményen Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjének helyettese, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője átadta a vízkár-elhárítási terveket Bár és Dunaszekcső polgármestereinek, valamint Mohács képviselőjének. Ez egyben azt is jelenti - amint azt dr. Hargitai János baranyai kormánymegbízott a konferencián bejelentette -, hogy egyes, az úgynevezett árvízi nagymederbe sorolt ingatlanokról lekerülhet a földhivatali bejegyzés, méghozzá az állam költségén. 

Ennek nem pusztán adminisztratív jelentősége van: csaknem fél évtizeddel ezelőtt ugyanis Bárban és Dunaszekcsőn a hatályos szabályozás alapján 900 ingatlant minősítettek veszélyeztetettnek, s ezt a tényt a tulajdoni lapokra is rávezették. Ezáltal viszont az érintett ingatlanok forgalmi értéke csökkent, gyakorlatilag eladhatatlanná váltak. 

A döntés ellen ágálók legkomolyabb érve az volt, hogy olyan telkek, házak is bekerültek a nagymederbe, amelyeket sosem veszélyeztetett az áradás. A mértékadó vízállás a besorolás elkészítésekor az 1956-os jeges áradáskor mért szint volt, annak a megismétlődésére viszont lényegében nulla az esély.

A most elkészült vízkár-elhárítási tervek azonban új helyzetet teremtettek, annak alapján tudható, mely ingatlanok védhetők meg biztosan, így azokról lekerülhet a bejegyzés.

Képünk archív felvétel 2013. június első felében az árvíz fogadására készülő Dunaszekcsőről.

B. M.