Árhullám indult el a Dunán, néhány nap alatt több mint két méterrel emelkedik a vízszint

2019. május 20. hétfő 12:52

Árhullám indult el a Dunán, néhány nap alatt több mint két méterrel emelkedik a vízszint

Az elmúlt napok során esett rengeteg eső megtette a hatását, áradásnak indultak a folyók. A Duna szintén árad, vasárnap a jelenleginél több mint két méterrel magasabb vízszint várható.

 

Várhatóan több mint két méterrel lesz magasabb vasárnap a vízállás Mohácsnál a jelenleginél, amikor a Dunán elindult árhullám eléri a folyó magyarországi alsó szakaszát.

Az elmúlt időszak csapadékosabb időjárása következtében folyóink többségén árhullámok vonulnak le.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelző rendszerében szereplő hazai vízmércékre készített számítások alapján a következő hat napban az árvízvédelmi készültségi szinteket megközelítő vízállásra nem kell számítani.

A Duna Mohácsnál hétfőn reggel 394 centiméteres volt, vasárnap pedig már 612 centiméteres vízre lehet számítani. Az előrejelzés szerint a héten is sok csapadék várható, így nem kizárt, hogy az árhullámnak további utánpótlása is lesz.

Védekezésre ugyanakkor a héten várhatóan még nem lesz szükség, a nagyobb víz pusztán a csónaktulajdonosoktól követel majd némi figyelmet, a kikötési pontot a víz aktuális magasságához kell igazítaniuk.

M. B.