Alaposan átvert egy mobilszolgáltatót két pécsi férfi

2020. március 12. csütörtök 08:56

Alaposan átvert egy mobilszolgáltatót két pécsi férfi

A Pécsi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat két férfi ellen, akik egy mobilszolgáltatótól csaltak ki telefonokat más személyek adatainak felhasználásával. 

 

 

A vádlottak 2017. évben elhatározták, hogy egy mobilszolgáltatót más személyek nevére szóló előfizetési szerződések megkötésével tévesztenek meg, majd az átvett nagy értékű telefonokat tovább értékesítik, melyből megélhetésüket fedezik.

A két vádlott a szolgáltatóval telefonon vagy online webshopon keresztül vette fel a
kapcsolatot abból a célból, hogy az előfizetői szerződések megkötésével kedvezményes árú, de ugyanakkor nagy értékű mobiltelefonokhoz jussanak, melyeket az átvételt követően nyomban értékesítettek. A telefonok tényleges kereskedelmi árát, valamint a telefonokhoz kiosztott sim-kártyával generált hívásforgalmazások után keletkezett díjat már a szerződések megkötésének időpontjában sem állt szándékukban megfizetni.


A szolgáltatónál a megrendelések folyamata online, illetve telefonos ügyfélszolgálatokon keresztül történt, melynek során a szerződéskötéshez szükséges az előfizetők adatainak a megadása.

Emellett a megrendelt telefonkészülék átvétele érdekében szállítási címet, illetve
kapcsolattartó telefonszámot kellett megadni.

A két vádlott a valótlan tartalmú hamis előfizetői szerződések megkötéséhez szükséges létező személyeket az ismerősi körükből választották ki, akiknek adatait haszonszerzési célból, jogosulatlanul szerezték meg. Emellett több sértett adataihoz ismeretlen módon jutottak hozzá.

A vádlottak 2017 decembere és 2018 februárja között összesen több, mint 3 millió Ft
kárt okoztak a telefonszolgáltatónak azáltal, hogy a nagy értékű telefonokat a szerződések megkötése után értékesítették és azok árát, illetve a generált hívások díját nem fizették meg.

Az elkövetők cselekménye üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megállapítására
alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség