Aki diáktársai gondjait is cipeli: Ódor Dóra, a gimis diákbizottság elnöke

2016. november 16. szerda 17:12

Aki diáktársai gondjait is cipeli: Ódor Dóra, a gimis diákbizottság elnöke

Cserfes, talpraesett, céltudatos diáklány Ódor Dóra, a mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium diákbizottságának (DB) elnöke. Dóra arról mesélt a Mohácsi Újság.hu-nak, hogy mit is csinálnak a diákönkormányzat tagjai, s mit sikerült elérniük eddig.

- Lehet, hogy kicsit gáz, de sokan még a suliban sem tudják pontosan, mi is az a diákbizottság.

- Az iskolai bizottságban minden osztályt ketten képviselnek, a miénknek így értelemszerűen harminckét tagja van. A bizottság nem teljesen önálló, van DB felelős tanár az iskolában Tiszai Tanár Úr személyében, aki segíti az ügyek intézését, és részt vesz minden gyűlésen - vázolta a szervezeti felépítést a DB elnöke, Ódor Dóra.

- Hogyan lettél te az elnök?

- 2015 márciusában választottak meg, miután az elődöm elballagott. A voksolás a bizottság tagjai között zajlott. Mindenki felolvasta a saját programbeszédét, elmondta a céljait, végül a tagok engem választottak meg elnöknek.

A működés forgatókönyvét pedig a tennivalókhoz igazítják:

- Van, hogy hetente összeülünk, de arra is volt már példa, hogy két hónapig nem került erre sor, ugyanis ez mindig az iskolai programoktól függ. Az év eleji és a félévi megbeszélés azonban sosem marad el, ezeken az igazgatónő, Nádasdiné Szanyi Judit is mindig részt vesz.

Dórának elnökként sok feladata van, ő hívja össze a gyűléseket, emellett ő tartja a kapcsolatot a diákok és a tanárok között, valamint a hivatalos városi ünnepélyeken képviselnie kell az iskolát.

Jogra készül

Ódor Dóra 1998-ban Mohácson született. Dunaszekcsőn él, szabadidejét szívesen üti agyon olvasással, valamint tíz éve klarinétozik a Dunaszekcsői Fúvószenekarban. A jogi egyetemre készül.


- Ti intéztétek a nagyszünet időpontjának megváltoztatását is?

- Igen, bár ez korábban volt. A változtatás révén a húszperces nagyszünet a harmadik óra után már az ötödik után van, így a menzás diákoknak több idejük van ebédelni.

- Mivel végzős vagy, már nem sokáig tart a megbízatásod.

- Így van, de addig is igyekszem segíteni a tanulókat, tolmácsolom kívánságaikat, javaslataikat a vezetőség felé, s igyekszem az utódomat is megtalálni, aki folytatja majd a munkát.

Dittrich Zsófia