Akár a szebényi Nagy Fa is lehet az év fája, jelenleg 6. a versenyben - Szavazzunk!

2018. szeptember 28. péntek 13:37

Akár a szebényi Nagy Fa is lehet az év fája, jelenleg 6. a versenyben - Szavazzunk!

Október 8-ig lehet szavazni az Év fájára, amelyet ebben az évben 12 döntős közül választhatnak ki online a szavazók. A szebényi Nagy Fa is a jelöltek között található, jelenleg a hatodik helyen áll a versenyben. 

 

Az Év fája versenybe idén 35 jelölés érkezett, amelyekből tizenkettőt juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije.


A közönség így a ceglédberceli falu fája, a kimlei hárs, a  Mária utcai mesefa, a Rómain álló fák, a mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben, a Nagykovácsi templomkert odvas hársfája, a pécsi havi-hegyi mandulafa, a szebényi nagy fa (képünkön), a kamuti tudás fája, a zalai dombokat vigyázó pacsai öreg hárs, a zuglói mezős fák és a békéscsabai égigérő gerlai vackor közül választhatják ki az Év fáját online szavazással az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon - közölte az alapítvány hétfőn az MTI-vel.

Azok a fák, amelyeknek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, a zsűri döntése alapján elnyerhetik a Hős fa címet, valamint különdíjat kap az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A végeredményt november elején teszik közzé.

A kilencedik alkalommal megszervezett versengés célja a fák és a közösségek közötti kapcsolat erősítése. A magyar verseny győztese részt vesz a jövő évi európai vetélkedőben is.

A szebényi Nagy Fáról a következő leírás olvasható: 

Szebény határában ered a Csele patak, amely a Mohácsnál ömlik a Dunába. Kristálytiszta vize festői környezetben csörgedezik alá a köves kavicsos Szikrási völgyből. Szebény határában a kőkori, bronzkori ember éppen úgy otthon volt, mint a római plebejus és az avar harcos. A Mohácsi Vész idején sem pusztult el, sőt sokaknak védelmet nyújtott, mivel eldugott helyen, völgyben feküdt és annak idején még sűrű erdő vette körül. Ezt bizonyítja még a falu határában álló néhány védett óriástölgy, és a dűlőnevek: Cseroldal, Cserhát. A környéken szinte egyetlen hely, ahol megmaradt a magyar lakosság.

Ezeknek az időknek az emlékét őrzi a Szebényiek által csak "Nagy Fa"-ként ismert óriástölgy.

A török idők után átélt még két világégést, és az azt követő újkori veszedelmeket, fakitermeléseket, autópálya építést. Néhány száz méterre áll az ország második legnagyobb viaduktja mellett, ahol az M6-os autópályáról néhány pillantást lehet vetni rá, mielőtt a látvány eltűnik az alagútban. Jobb felbontású műhold képeken az űrből is látszik. Nagyanyáink idejében gyakran volt a környéken dolgozó aratómunkások pihenőhelye, hatalmas árnyékában egész aratóbrigádok ebédeltek.

Megszokott játék volt, hogy egymás evőeszközeit az odújába dobták, had másszon utána a figyelmetlen. A hálás utókor védetté nyilvánította, ismeri, és óvja a falu apraja, nagyja.

Reméljük még unokáink is sokáig megcsodálhatják.
 

 

 

 

EQM