Adventi vásár szervezésének ürügyével csalt ki pénzt egy nő

2019. április 15. hétfő 09:12

Adventi vásár szervezésének ürügyével csalt ki pénzt egy nő

A Pécsi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat egy budapesti nő ellen, aki adventi vásár szervezése ígéretével csalt ki különböző pénzösszegeket a sértettektől. 

 

2017. novemberében a nő különböző cégeket keresett meg azzal, hogy decemberben 3 napon adventi vásárt szervez Budapesten, mellyel kapcsolatban előre utalással kérte teljesíteni a regisztrációs, illetve bérleti díjat. A vádlott a rendezvény szervezésével kapcsolatban létrehozott az egyik közösségi oldalon egy profilt, mellyel a célja a vádlottnak az volt, hogy szervező tevékenységének a látszatát keltse és ezzel tévedésbe ejtse a sértetteket, illetve további személyeket szervezzen be.

A nő többek között egy rendezvényszervező céget is megtévesztett, akiknek valótlanul állította, hogy rendelkezik területfoglalási engedéllyel, valamint a terület áramellátásáról is gondoskodott.

A szervező cég ezt követően közvetítőként további kereskedőket szervezett be, akiktől a bérleti díjakat beszedte és azt a vádlott részére tovább utalta. A vádlott emellett még további öt kereskedőt ejtett tévedésbe, akiktől különböző összegeket vett át bérleti díj címén.


Ezt követően a sértettek a vádlott által megjelölt időben megjelentek a megadott helyszínen, ahol azonban az adventi vásárral kapcsolatban semmiféle szervezést nem találtak, a vásárhoz szükséges infrastruktúra teljesen hiányzott, illetve engedélyek sem voltak.

A sértettek a helyszínen találkoztak egymással és így tapasztalták, hogy becsapták őket.

A nő összesen több mint 600.000,- Ft-ot vett át a sértettektől.
Az elkövető cselekménye több rendbeli üzletszerűen elkövetett kisebb kárt okozó csalás bűntettének a megállapítására alkalmas

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség