A Zsolnay-gyűjtemény eddig be nem mutatott darabjaiból nyílik kiállítás Mohácson

2019. szeptember 13. péntek 12:41

A Zsolnay-gyűjtemény eddig be nem mutatott darabjaiból nyílik kiállítás Mohácson

Mindig nyíló virágok - A házasság szentsége a főkötőkön keresztül a népművészetben címmel nyílik kiállítás jövő szerdán a Kanizsai Dorottya Múzeumban. A tárlaton a Zsolnay-gyűjtemény részét képező, eddig kiállításon be nem mutatott főkötőket láthatunk.

 

 

Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia etnográfiai öröksége - amely a pécsi Janus Pannonius Múzeum néprajzi gyűjteményének alapját képezi - páratlan értéket képvisel.

A szerdán délután öt órakor a Kanizsai Dorottya Múzeumban nyíló kiállításon bemutatott, általuk gyűjtött anyag a nemzetiségi népi kultúra egykori tárgyi világát, népművészeti forma- és mintakincsét tárja elénk.


Zsolnay Teréz 1870-es években kezdődő gyűjtéseinek köszönhetően mintegy 10 000 darab népi textil és 150 népi kerámia maradt ránk örökül.

A "Zsolnay-gyűjtemény" egy részét képezik a kiállítás bemutatott főkötők, amelyek kivételességük, archaikus mivoltuk okán nehezen sorolhatók be a hagyományos néprajzi kategóriákba - talán éppen ezért nem került sor mindeddig azonosításukra, konzerválásukra, publikálásukra és bemutatásukra sem, írja az ars sacra kulturális,
művészeti portál
.

E kiállítással szeretnék megidézni azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay-nővéreket körülvette, és amely Terézt a népi tárgyak gyűjtésére inspirálta.

Cél továbbá a kutatás eddigi eredményeinek ismertetése e különleges tárgycsoport eredetéről és használatáról, bemutatni a készítés technikáját, a viselés módját.

A kiállítást megnyitja: Szekó József, Mohács polgármestere, Burján István, etnográfus,  a Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusa.

Közreműködik a Mohácsi Sokacok Olvasókörének Asszonykórusa és a Šokadija zenekar.

A kiállítás 2019. szeptember 19. és november 29. között látogatható a
Kanizsai Dorottya Múzeum nyitvatartási idejében.

 

EQM