A zebrán tolja, ne tekerje! – Figyelmeztető táblákat helyeztek ki a rendőrök a bicikliseknek

2020. június 14. vasárnap 14:10

A zebrán tolja, ne tekerje! – Figyelmeztető táblákat helyeztek ki a rendőrök a bicikliseknek

Néhány hete táblák hívják fel a kerékpárosok figyelmét a gyalogos-átkelőhelyek egy részénél arra, hogy a biciklivel csak úgy szabályos és biztonságos átmenni az út másik oldalára, ha a járművet áttolják. A rendőrség arról tájékoztatta lapunkat, Baranya megyében összesen száz, Pécsett pedig kilenc helyszínen láthatóak a jelzések. Vajon ennek köszönhetően többen betartják majd az előírásokat?


Újabb elemmel bővült a közlekedés biztonsága érdekében indított rendőrségi kampány. Tavaly augusztusban Pécs forgalmasabb gyalogos-átkelőhelyeinél piktogramokat festettek a járdára. Ezek a jelek arra figyelmeztetnek, hogy veszélyes, ha valaki a zebrán átkelve a mobiltelefonját nyomkodja, valamint a zenehallgatás is komoly kockázat ebben az esetben.

A rendőrök ezúttal a kerékpárosokra koncentrálnak. A Baranya Megyei Baleset-megelőzési Bizottság március végéig, a kerékpáros szezon kezdetére negyvenegy helyszínen, összesen száz darab figyelmeztetőtáblát tettek ki Baranya megyében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél. Komlón, Sásdon, Pécsváradon, Szászváron, Mohácson, Bólyban, Siklóson, Harkányban, Vajszlón, Szigetváron és Szentlőrincen is találkozhatnak a közlekedők ezekkel a jelzésekkel. Pécsett többek közt a Krisztina téri, valamint a Tüzér utca és a Szigeti út kereszteződésében lévő zebránál is helyeztek el táblákat.

Mindennek célja természetesen, hogy szabályos közlekedésre ösztönözzék a bicikliseket. Fontos tudni ugyanis, hogy a kerékpárosok részére csak akkor jár elsőbbség a zebrán, ha a biciklit tolják.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnál munkatársunkkal közölték, gyakori tapasztalat, hogy a kerékpárosok nem tolják, hanem hajtják a járműveiket, amikor átkelnek a zebrákon. Ezzel nemcsak saját magukat veszélyeztetik, de adott esetben zavarhatják a gyalogosokat, ami szintén balesethez vezethet.

A rendőrök hozzátették, a figyelmeztetőtáblákkal a szabályos közlekedésre szeretnék sarkallni kerékpárosokat, illetve segítséget nyújtanak, hogy minél előbb elterjedjen körükben a helyes közlekedési magatartás.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva