A városkártyával rendelkező mohácsiak számára jövőre nem drágul a kompátkelés

2023. december 01. péntek 12:27

A városkártyával rendelkező mohácsiak számára jövőre nem drágul a kompátkelés

A komp- és révhajózási viteldíjak tizenöt százalékos emeléséről határozott a szolgáltató javaslata alapján legutóbbi ülésén a képviselő-testület azzal, hogy a Mohács-kártyával igénybe vehető kedvezmény mértéke is ugyanennyivel emelkedik - azaz, a városkártyával rendelkezők számára nem drágulnak január elsejével a tarifák.

 

 

Amint az az elfogadott előterjesztésben olvasható a viteldíjak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt 2020. év január 1-je és 2022. augusztus 1-je között változatlanok maradtak. Ez a révhajózási társaság (és ezzel a tulajdonos önkormányzat) a korábban is számottevő veszteség jelentős emelkedését eredményezte.

A díjemelési moratórium elmúltával tavaly augusztus elsejétől a képviselő-testület - a szolgáltató javaslata alapján - a viteldíjak 25 százalékos emelésével értett egyet, azzal, hogy a Mohács-kártyával igénybe vehető kedvezményt húsz százalékra emelte lé, így a mohácsiak részére a díjemelés hatása visszafogottabb volt.

Idén januárban újabb, átlagosan 15 százalékos tarifaemelésre került sor, viszont a kártyával rendelkezők viszont már harminc százalékos kedvezményt vehettek igénybe, azaz a mohácsiak számára érdemi díjemelés akkor sem nem volt.

A jövő évi díjak meghatározásakor hasonló eljárást javasolt a szolgáltató: a viteldíjakon átlagosan 15 százalékos emelés mellett a kedvezményt annyival emeljék, hogy a viteldíjak a kártyabirtokos helyi lakosságnak változatlanok maradjanak.

Ez így is történt.

Az emelést követően egy teljes áru személyjegy például 665 forintba kerül, míg a kedvezménnyel 535 forintba.

A közszolgáltatás mindazonátal továbbra is veszteséget termel: 2022-ben 58,5 millió forint állami támogatás mellett 168 millióval forinttal járult hozzá az önkormányzat a révhajózás működtetéséhez.

M. B.