A várható hóhelyzet mellett torlódások is nehezíthetik a közlekedést a hétvégén

2019. január 04. péntek 12:26

A várható hóhelyzet mellett torlódások is nehezíthetik a közlekedést a hétvégén

Ezen a hétvégén várhatóan a szokásosnál is nagyobb lehet a forgalom a főbb tranzitútvonalakon, elsősorban az M1-M0-M5-ös és az M1-M0-M3-as szakaszon a Nyugat-Európába visszatérő munkavállalók miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel. 

 

 

A közleményben hozzátették, ezzel egy időben az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján pénteken késő délutántól elsősorban a Dunántúlon, majd szombattól az ország nyugati és északi területein is számottevő havazás várható.

Pénteken az ország nyugati megyéiben viharos széllökések is várhatóak, szombaton a Dunántúl nyugati felében a havat havas eső, eső váltja fel, Veszprém megyére pedig - ahol akár 60-70 kilométer per órás széllökések is lehetnek - citromsárga riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt.

Vasárnap már csak elszórtan fordulhat elő kisebb havazás - fejtették ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a 2018. november 10-től mintegy 62 ezer tonna sót és több mint 3,6 millió liter kalcium-klorid oldatot juttattak ki a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra, a következő napokban pedig a társaság munkatársai 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat.

 

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint először az autópályákon, autóutakon és főutakon kezdik meg, majd a településeket összekötő mellékutakon és alacsony forgalmú bekötőutakon folytatják. A hófúvásos szakaszokon a havazás elállásáig téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell készülniük a közlekedőknek - tudatták.

A szakemberek azt kérik, hogy a havazásban érintett területeken a közlekedők indulás előtt tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint a forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon.

Képünk illusztráció.

MTI - Fotó: MTI/Komka Péter