A patakmeder átalakítása védheti meg a kátolyiakat

2019. június 27. csütörtök 09:46

A patakmeder átalakítása védheti meg a kátolyiakat

Az elmúlt hét heves esőzései az ország több pontján okoztak komoly károkat. A viharos időjárás Baranya megyét sem kímélte: Kátolyon napokig küzdöttek a települést ért villámárvíz következtében az utcára és a házakra zúdult sárral. A Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője a megyei védelmi bizottság elnökeként járt a helyszínen. 

 

Dr. Horváth Zoltán június 24-én kereste fel Kátoly település vezetőjét, hogy a helyszínen személyesen tájékozódjon a villámárvíz által okozott károkról. A megyei védelmi bizottság elnökével Trubicsné Csibi Nóra polgármester ismertette a történteket.

Mint elmondta, június 21-én a délutáni órákban rövid idő alatt több mint 80 milliméternyi, a következő napon pedig több mint 70 milliméternyi csapadék esett a faluban. Ezt a nagy mennyiségű vizet a településen keresztül vezető patak nem tudta elvezetni, így a villámárvíz a teljes utca szélességében zúdult végig a falun, nagy károkat okozva az ingatlanokban.

Két ház lakhatatlanná vált, a bennük élő négy felnőttet és négy gyermeket ideiglenesen az iskolában, illetve rokonoknál helyezték el.

 

A kormánymegbízotti látogatás napján a településen a polgármester vezetésével már megkezdték a károk összesítését, a kárfelmérést, és nekiláttak a helyreállítási munkálatoknak is. A megyei védelmi bizottság elnöke biztosította a település vezetőjét a patak medrének átalakításával, a vízfolyás szabályozásával kapcsolatos tervek támogatásáról.

Kátoly után a közeli Szederkényben is járt dr. Horváth Zoltán, ahol a Karasica vízfolyás megemelkedett vízszintje következtében szükséges megelőző védekezést tekintette meg. Itt Hergenrőder János polgármester arról adott tájékoztatást, hogy - a további vízszintemelkedésre felkészülve - több száz homokzsák felhasználásával gondoskodtak a vízfolyás által veszélyeztetett házak védelméről.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal