A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz Csorbai Ferenc ügyében

2020. április 03. péntek 14:57

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz Csorbai Ferenc ügyében

Helyt adott az Országos Rendőr-főkapitányság a mohácsi rendőrök kizárási kérelmének, s a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki a Csorbai Ferenc, Mohács MSZP-s polgármestere ellen közveszéllyel való fenyegetés gyanúja miatt indult nyomozás lefolytatására. 

 

Álhírek terjesztése (hivatalosan: közveszéllyel való fenyegetés) miatt elrendelte a nyomozást a Mohácsi Rendőrkapitányság Csorbai Ferenc, Mohács jelenlegi, MSZP-s polgármesterével szemben, azonban elfogultság miatt a kapitányság kérte a kizárását az eljárásból.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon érdeklődésünkre pénteken azt közölték lapunkkal, hogy a kizárási kérelmének az Országos Rendőr-főkapitányság helyt adott, majd a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki a nyomozás lefolytatására.

 

 

Amint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön feljelentést tett egy budapesti magánszemély, azt követően, hogy Mohács polgármestere, Csorbai Ferenc közleményt adott ki annak kapcsán, hogy a Duna-parti városban is regisztráltak egy koronavírusos megbetegedést.

A település vezetője kijelentette: Mohács úgynevezett "coronaria gócponttá" vált.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban sajtótájékoztatóján cáfolta az állítást.

Csorbai közlése szerint "egy mohácsi személynél beigazolódott a koronavírus-fertőzés gyanúja, egy másik embert pedig a fertőzés gyanújával szállították kórházba. Az igazolt fertőzéssel kezelt beteg több mint száz emberrel találkozott az elmúlt két hét során, ezért a városban akár helyi karantént is elrendelhetnek.

Ilyen méretű kontaktálódás esetén a járványügyi tapasztalatok alapján hirtelen nagyszámú megbetegedés várható, akár helyi karantén elrendelésére is sor kerülhet", írta a polgármester.

Másnap, vasárnap tartott sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos, Müller Cecília elmondta, nem felel meg a valóságnak az a közlés, hogy Mohácson gócpont alakult ki, hiszen a koronavírusos betegek száma - az ország gyakorlatilag egész területén - egyenletesen oszlik el.


Hozzátette: amennyiben gócpont keletkezne, arról elsőként a hatóság értesül majd.

Az országos tisztifőorvos a tájékoztatón azt is közölte, természetesen figyelik a járványügyi adatokat, minden nap pontosan meghatározzák, hol laknak olyan emberek, akiknél pozitív a teszt. Ha pedig felfedeznek gócpontot, azonnal meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Mohácson azonban nincsen gócpont - húzta alá.

 

M. B.