A munka dandárján már túl vannak, várhatóan április végéig elkészül az új mohácsi piac

2019. február 08. péntek 11:37

A munka dandárján már túl vannak, várhatóan április végéig elkészül az új mohácsi piac

Jól halad a mohácsi piac átépítése, a félmilliárd forintba kerülő beruházás eredményeként hamarosan egy vadonatúj létesítményben vásárolhatunk. A munkálatok várhatóan április végén fejeződnek be. 

 

A munka dandárján már túl vannak a piac átépítésén dolgozók: az új épületek szerkezetkészek, jelenleg egyebek mellett a térburkolatokat készíti, a folyamatban vannak az emeleti parkoló feletti acélszerkezetek lakatosmunkái is.


A régi, csarnokot és a hozzá tartozó egyéb építményeket az 1970-es években alakították ki, azóta csupán kisebb, a működés elégséges feltételeihez nélkülözhetetlen javítási és karbantartási munkákra került sor. Kopott elárusítóhelyek, töredezett beton és hiányos, időjárástól megtépázott, elöregedett plexi előtetők tengere fogadta a vásárlókat.

Tavasszal azonban búcsút inthettünk mindennek, akkor kezdődött el a korábbi létesítmény bontása, majd az új építése.

A város félmilliárd forint, vissza nem térítendő támogatást nyert el a beruházás megvalósítására.

Addig is piacozhatunk

Ebben az időszakban sem kell azonban lemondaniuk a mohácsiaknak a piacra járásról (és az eladóknak sem az árusítás lehetőségéről). A kistermelők és az árusítók részére ideiglenes helyszínként a Városház utcát jelölte ki az önkormányzat, a piacon jelenleg működő boltokat pedig a Városház utca felőli bejáraton, a munkaterülettől elzárt közlekedőfolyosók segítségével lehet majd elérni.

A munkálatok során vasbetonból készülő födémszerkezetet húztak a piacnak helyet adó tér fölé, a tetőn kialakítandó parkolóhelyekkel pedig megoldódnak a parkolási gondok is.

A Jókai utca felől fűthető, így télen csúszásmentes rámpa vezet majd a várakozóhelyekhez, amelyeket árnyékolókkal védenek az időjárás viszontagságaitól. A parkoló-szint felett napelemeket helyeznek ele, valamint két darab, elektromos autók töltésére alkalmas állomást is kialakítanak.

A rámpától északra a piac működéséhez szükséges helyiségek, illetve zöldterületek, zöldtetők kapnak helyet, az árustér körbejárhatóságát pedig utcabútorok elhelyezésével biztosítják. A Piackapu üzletsorát a fejlesztés nem érinti, viszont elbontják a Jókai utcai bejárat melletti ingatlant, a volt csibeboltot, valamint a terület közepén lévő épületet is.

Az építkezés a tervelnek megfelelően halad, a beruházás 75 százalékában már elkészült, a kivitelezés várhatóan április végén fejeződnek be teljes egészében.


 

Forrás: EQM - Önkormányzati Hírek