A mohácsi kompkikötőben is fogtak el migránsokat vasárnap

2022. augusztus 08. hétfő 08:15

A mohácsi kompkikötőben is fogtak el migránsokat vasárnap

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 537 határsértőt tartóztattak fel és 225 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

 

 

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 20 esetben összesen 116 határsértőt tartóztattak fel Kelebia, Bácsbokod, Gara, Mélykút, Petőfiszállás, Bátmonostor, Hóduna, Kelebia, Csikéria, Katymár, Bácsszentgyörgy és Madaras közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 27 esetben összesen 355 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom, Röszke, Ásotthalom, Kiszombor, Kübekháza, Szeged-Gyálarét, Szeged és Balástya közigazgatási területén.

Baranya megyében egy alkalommal összesen 3 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök a mohácsi kompkikötőnél.

A rendőrök Fejér megyében Sárbogárdon 14, Komárom-Esztergom megyében Tata külterületén 21, Pest megyében Üllőnél 20, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2,

Somogy megyében Fonyódnál 1 és Zala megyében Zalaapátiban 5 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, pakisztáni, afgán, tunéziai, egyiptomi, marokkói és indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun 8, Csongrád-Csanád megyében 10 esetben a rendőrök összesen 225 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt egy, embercsempészés miatt öt ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján Tata közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M1-es autópálya, jobb pályatest 64. kilométerszelvényében 2022. augusztus 7-én 0 óra 30 perckor a járőrök egy magyar honosságú teherautót és annak román állampolgárságú sofőrjét ellenőrizték. A vezető a tehergépkocsiból kiugrott és elszaladt, de a rendőrök a helyszín közelében elfogták. A jármű rakterében 21, magát szírnek valló férfi tartózkodott.

Kelebia közigazgatási területén, az 5509. számú út 16. kilóméterszelvényében 2022. augusztus 7-én 3 órakor a Bács-Kiskun megyei rendőrök ellenőriztek egy magyar honosságú személyautót és 20 éves, georgiai állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsi közvetlen közelében 6, magát török állampolgárnak valló férfi tartózkodott, akik személyazonosságukat és jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján Zalaapáti közigazgatási területén 2022. augusztus 7-én 6 óra 6 perckor a járőrök ellenőriztek egy svéd honosságú járművet és szintén svéd vezetőjét. A járműtől az illegális migránsok elfutottak, közülük a rendőrök néhány órán belül 5 főt megtaláltak.

Sárbogárdon 2022. augusztus 7-én nem sokkal fél 6 előtt a járőrök ellenőrzés alá vontak egy gépjárművet és annak vezetőjét. A gépkocsi utasterében 14 illegális migránst volt. Az ügyben a moldáv sofőrrel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Forrás: police.hu