A mohácsi és a környékbeli sertéstartókat is helyzetbe hozhatja az új vágóhíd

2015. március 06. péntek 16:39

A mohácsi és a környékbeli sertéstartókat is helyzetbe hozhatja az új vágóhíd

Nagysúlyú és normál hízók átvételére is szerződést köt a Pick Zrt. a Mohácson épülő vágóhíd igényeinek kielégítéséhez. A helyi és a környékbeli gazdákra is számítanak, így az extenzív tartásra berendezkedők biztos piacra találhatnak.  

 

Várhatóan bő egy év múlva megkezdődhet a termelés az új mohácsi vágóhídon, ahol a tervek szerint egymillió sertést dolgoznak majd fel. Ez a mennyiség a magyarországi sertésállomány igen jelentős hányada, így az ágazatban érdekeltek a kereslet felfutására számíthatnak.

A beruházó, a Bonafarm Csoport, illetve a Pick Szeged Zrt. képviselői a Mohácsi Kistérségi Társulás legutóbbi ülésén az ezzel kapcsolatos elvárásokról és lehetőségekről tájékoztatták a polgármestereket.

- Speciális, nagysúlyú sertésre van szükség a jól ismert téli szalámi elkészítéséhez - emelte ki Nagy Endre vezérigazgató. A cégvezető elmondta, elindult nagysúlyú sertés-programjukhoz kapcsolódóan már keresik az élőállatot beszállító partnereket. Az extenzív tartási körülményeket igénylő, legalább kilenc hónapos korú és a minimum száznyolcvan kilós élősúlyt elért sertések átvételére szerződnének a helyi és a környékbeli gazdákkal. 

- Hiszünk abban, hogy meg tudjuk teremteni azt a stabilitást, amiért egy kistermelő hajlandó ilyen tenyésztési munkába fogni - tette hozzá a vezérigazgató.

A tájékoztatón Kiss László, a Pick Szeged ZRt. felvásárlási és húsbeszerzési vezetője arról beszélt, hogy a létesítményt úgy építik meg, hogy akár négyszáz kilogrammos sertések levágására is alkalmas legyen, de biztosítani kívánják a beszállítók részére az átjárást a normál hízók és az úgynevezett nagysúlyú sertések között, tehát a kitűzött, magasabb testtömeget el nem érő állományt szintén átveszik. A szakember nyomatékosította: az a céljuk, hogy a megszülető szerződéseknek rangja és presztízse legyen, illetve, hogy a vágóhíd és a beszállító gazdák kölcsönösen számíthassanak egymásra.

Az érdeklődők a Pick Szeged ZRt. felvásárlási osztályán jelentkezhetnek, illetve kaphatnak bővebb felvilágosítást a 72/508-613-as telefonszámon.

Forrás: Mohács Város Önkormányzata / Mohácsi Újság. hu - FOTÓ: MTI