A mohácsi énekesnő, Sümegi Eszter hivatalosan is Magyarország Kiváló Művésze

2016. március 12. szombat 19:23

A mohácsi énekesnő, Sümegi Eszter hivatalosan is Magyarország Kiváló Művésze

A nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere művészeti, szakmai és állami díjakat adott át a Pesti Vigadóban. A mohácsi születésű operaénekes, Sümegi Eszter Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült.  

Újabb rangos díjjal gyarapodott Mohács díszpolgára, Sümegi Eszter gyűjteménye. a magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjat kapott.

A kitüntetést a nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át péntekes este a Pesti Vigadóban.

Sümegi Eszter érdemes művész, a Magyar Állami Operaház szerződéses magánénekese.

1993-ban szerezte meg operaénekesi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Ónody Márta növendéke volt. Ugyanabban az évben Philadelphiában megnyerte a Pavarotti Énekverseny első díját. Diplomája megszerzése után tovább tanult Rózsa Vera és Geszty Sylvia mesterkurzusain. 1993 óta a Magyar Állami Operaház magánénekesnője, Puccini Bohéméletének Mimijeként debütált. Fellépett többek között a Bregenzi Fesztiválon, a Torontói Operában, Salzburgban, a bécsi Staatsoperben, a Frankfurti Operában, Taiwanban.

Részt vett a párizsi Chatelet híres, Bob Wilson rendezte, Christoph Eschenbach vezényelte Walkür produkciójában. Első önálló albuma 2003-ban jelent meg Love, Blood & Fire (Szerelem, Vér és Tűz) címmel, amelyen Verdi, Puccini, Catalani és Wagner áriákat énekel.

Az operaházban a magyarországi közönség is számtalan alkalommal hallhatta őt különböző szerepekben; Tosca, Mimi vagy éppen Aida szerepében. Oratóriumokban is énekel, illetve koncertműsorait az utóbbi időben zsidó dalok előadásával színesíti.

EQM - Fotó: Magyar Állami Operaház