A mohácsi emlékhely szimbólumainak számító szobrok is Kő Pál nevéhez fűződnek

2020. június 09. kedd 13:43

A mohácsi emlékhely szimbólumainak számító szobrok is Kő Pál nevéhez fűződnek

Hétfőn érkezett a szomorú hírt, hogy Kő Pál Kossuth-díjas szobrász, Munkácsi Mihály-díjas, Prima Primissima díjas, Érdemes Művész, a Nemzet Művésze 80 éves korában elhunyt. 

 

 

Kő Pál alkotói tevékenységének egyik fontos állomáspontja volt a Mohácsi Történelmi Emlékhely sírkertjére vonatkozó rendezési koncepció kialakítása, megvalósítása, írta megemlékezésében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

Az emlékhely szimbólumának számító, fából faragott szobrokat és sírjeleket 1975-ben és 1976-ban kis alkotó csapatával hozta létre úgy, hogy az 1976 augusztus 29-i avató ünnepségen már több tízezer látogató csodálhatta meg az alkotásokat.

A szobrok mind egyediek, nincs két egyforma közöttük, egyenként is ki tudják fejezni a csata résztvevőinek nagyságát, a végkimenetel tragédiájának máig kiható hatását. II. Lajos fiatalos vonásai, Tomori elszántsága, Szulejmán szúrós tekintette, a sebesült lovak fájdalmukat égbekiáltó feje mind-mind a csata csúcspontját idézik elénk, szinte halljuk a fegyverek csörgését, az ágyúk dörgését, a lovak patájának a hangját.

Kő Pál szobrai nemcsak a szemnek szépek, hanem ismeretet közölnek, elgondolkodtatnak, mélyen hatnak az érzelmeinkre, segítenek elmélyülni a csata megismerésben.

Nyugodjék békében!

Képünkön: a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, az előtérben balra Kő Pál alkotása: Szulejmán.

Forrás: DDNP