A mohácsi csata hőseire emlékeztek, kedden az emlékparkban hajthatunk fejet

2017. augusztus 27. vasárnap 15:06

A mohácsi csata hőseire emlékeztek, kedden az emlékparkban hajthatunk fejet

A mohácsi csata 491. évfordulója alkalmából vasárnap megkezdődtek a megemlékezések. Az Udvardy György által celebrált szentmisén bejelentették, hamarosan felújítják a Fogadalmi Emléktemplomot. 


Megtelt a Fogadalmi Emléktemplom a mohácsi csatavesztés évfordulóján a vasárnap délelőtti szentmise kezdetére, dacára az ismét lábra kapó kánikulának, sokan gondolták úgy a mohácsiak közül, hogy ott helyük a város és a nemzet történelmét meghatározó eseményre emlékező ünnepségeken.

A misét Udvardy György megyéspüspök celebrálta. A szertatáson bejelentették, hamarosan megkezdődhet a Fogadalmi Emléktemplom felújítása.

A templom egyébként önmagában is a csatavesztés, de még inkább az azt követő összefogás szimbóluma: alapkövét a törökkel vívott küzdelem négyszázadik évfordulóján - 1929-ben - helyezték el, alapjaiban pedig több ezer magyar város és falu földjét, amellyel azt fejezték ki az építés támogatói, hogy az ország él, és képes az összefogásra.

S valóban, ilyenkor, az évforduló napján, a nem is csak a karácsonyi éjféli misék alkalmával oda járók számára is tartogat a templom olyan üzeneteket, amelyek máskor bizony fel sem tűnnek: például a másfél évszázados szenvedés jelképe, a padsorok között húzódó hosszú fekete kereszt, s a körülötte elhelyezett tizenöt kisebb fehéré.

Utóbbiak száma a rabság évtizedeire, színük pedig a reményre utal, hogy egyszer vége a megpróbáltatásoknak.

A szentmisét követően a sokaság a templom jótét árnyékában meghúzódva hallgatta meg Cserdi Áron, Mohács alpolgármestere ünnepi beszédét a főtéri II. Lajos-szobornál, amelyben többek között a csatavesztéshez vezető egység megbomlására emlékeztetett, valamint a hit megtartásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ezt követte a koszorúzás, az ünnepségen közreműködött az Ifjúsági Fúvószenekar és a Bartók Béla Vegyeskar.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága kedden tart megemlékezést a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen délután öt órakor.

Ünnepi beszédet mond Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, közös imára hívja a megjelenteket Bacsmai László plébános. Az eseményre katonai zarándokok is érkeznek.

Az emlékparkba délután fél ötkor ingyenes buszjárat indul a Széchenyi térről. 

M. B.