A mohácsi csata 496. évfordulájára emlékeztek vasárnap a Fekete Síkon

2022. augusztus 29. hétfő 08:29

A mohácsi csata 496. évfordulájára emlékeztek vasárnap a Fekete Síkon

A csataévfordulós megemlékezéseket vasárnap rendezték Mohácson a Széchenyi téren és a nemzeti emlékhelyen. Az ünnepség szónoka, Hoppál Péter kulturális államtitkár azt hangsúlyozta, levontuk a mára vonatkoztatható tanulságokat.

 

A mohácsi megemlékezések ünnepi szentmisét bemutatásával kezdődött a Fogadalmi Emléktemplomban, utána pedig II. Lajos Széchenyi téri szobránál koszorúztak. 

Az eseményen közreműködött a Mohács-Palotabozsok-Somberek Ifjúsági Fúvós-
zenekar .

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen tartandó ünnepség vasárnap délután öt órakor kezdődött, ahova megérkeztek az idén hetedik alkalommal útnak indult, a mohácsi csata évfordulója alkalmából szervezett lovas zarándoklat résztvevői.

A túrázók az Érd-Ercsi-Dunaújváros-Dunaföldvár-Paks-Tolna-Szekszárd-Báta-Dunaszekcső útvonalat - tehát az 1526-ban a csatába igyekvő magyar sereg egykori vonulási irányát - követve értek Mohácsra. 

A Fekete Síkon megemlékező beszédet mond Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő.

A nemzeti oldal politikusa többek között azt hangsúlyozta, "levontuk a mára szóló fél évezredes tanulságokat: csak magunkra számíthatunk, mindenkor készen kell álljunk háborús helyzetre, járványra, gazdasági válságra, ideológiai támadásra.


A közös imádságot követően koszorúzással zárult a program. A megemlékezésen közreműködött a Magyar Nemzetőrség, a Mohácsi Bartók Béla Vegyeskar, a Rády József Huszárbandérium és a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület.

EQM - Fotó: facebook