A Mohács-szigeti kertészetben februárban már elkezdődtek a tavaszi munkák

2014. február 09. vasárnap 17:27

A Mohács-szigeti kertészetben februárban már elkezdődtek a tavaszi munkák

Mohács önkormányzata az országban elsők között döntött úgy, hogy a közhasznú foglalkoztatottak egy csoportját kertészetben foglalkoztatja. A zöldségfélék termeléséhez induláskor, 2010-ben 0,6 hektáros területet biztosított a szigeti városkörzetben, de itt idén már 7,5 hektárt művelnek.

Újmohácson a Zátony utcai telephelyen két szigetelt falú helyiségben a burgonyát és a zöldségeket tárolják, míg egy harmadik, fűthető helyen a káposzták telelnek. A múlt évtől február végéig 10 főt foglalkoztatnak, ez év januárjától pedig további 15 személlyel kötöttek közfoglalkoztatási munkaszerződést.

- A dolgozók legfontosabb feladata pillanatnyilag a betárolt burgonya átválogatása, csírátlanítása, a gyermekétkeztetési konyha, valamint a szociális intézményeket ellátó konyha napi igényei szerint a zöldségféléknek szállításra történő összekészítése, valamint a hólapátolás - informálta hírportálunkat Dikány István, a szigeti kertészet brigádvezetője.

Elmondta, hogy a talaj-előkészítő munkákat, a trágyázást, szántást elvégezték az ősszel. 0,3 hektáron a korai zöldhagymának valót, 30 kiló őszi fokhagymát is időben kiültették, továbbá az áttelelő hagymán kívül próbaként zöldségmagot is vetettek. A 10x6 méteres fóliasátorban pedig még ebben a hónapban elvetik a káposztafélék magját, innen fogják a szabadföldbe kiültetni a palántákat, majd utána a paprika palántát nevelik itt.

- Sokat javított a termelési körülményeinken az elmúlt időszak gépbeszerzése - említette Dikány István. - Kétsoros, automatizált burgonyavetőnk és kiszedőnk, talajmarónk, palántázónk, tizenöt méter szárnytávú permetezőnk is van már. Vettünk a zetorra művelő-kereket, vízszivattyút és a meglévőn kívül egy további öntöződobot, így a 7,5 hektáros területből 6 hektárt tudunk öntözni.

A gépekre költött többmilliós beruházás mellett már beszerezték a vetőmagokat is, köztük a korai burgonyát, a hagymát, a gyökérzöldségét, sárgarépát, a paprikát és a káposztafélékét. Vagyis, minden feltétel adott ahhoz, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is folyamatosan biztosítsák a város közétkeztetési konyhái friss, egészséges zöldségfélékkel való ellátását. Mindezeken túl számítanak rá, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén termelnek tartósító üzem részére chilipaprikát.

Képünkön: egyelőre a burgonyaválogatás az aktuális teendő, de rövidesen a fóliasátor alatt vetik a káposztafélék magját.

B. M.