A mérsékelt érdeklődés dacára szép tételek is akadtak a Sokac-kör hétvégi borversenyén

2013. március 24. vasárnap 09:27

A mérsékelt érdeklődés dacára szép tételek is akadtak a Sokac-kör hétvégi borversenyén

Bár a szervezők előzetesen 70-80 minta nevezésére számítottak, a határidőre 34 tétel érkezett be a Sokac-kör idei borversenyére: a házigazdák elsősorban azzal magyarázzák a termelők és a borkészítők távolmaradását e megméretéstől, hogy 2011 után 2012-t is gyengébb évjáratként tartják számon a borértők és a szakmabeliek.

Lehet kedvezőtlen az időjárás, alakulhatnak eltérően az évjáratok, szerencsére a Šokadija tamburazenekar muzsikája mindig azonos minőséget jelent: így volt ez most is, a kiváló formáció Bárdos Gábor dudással kiegészülve percek alatt remek hangulatot teremtett a szombat esti, Sokac-kör-beli eredményhirdetésen.

A szervezők nevében Horváth Zoltán úgy nyilatkozott: a tízfős zsűri, élén Dr. Kozma Pállal, a hazai borkultúra egyik korelnökével, összesen harmincnégy tételt kóstolt végig vakteszttel a szemlén.

Az ítészek több mint felét az említett szakember mellett a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai alkották, rajtuk kívül a zsűriben olyan helybeli termelők foglaltak helyet, akiknek hozzáértése, felkészültsége aligha kérdőjelezhető meg: jelesül Éberhardt György, Hárs Tibor, Peteli Gábor és Czeiner József végezte el a bírálattal járó feladatokat.

A sokakat foglalkoztató kérdésre, hogy a vártnál miért neveztek jóval kevesebben e hagyományos megméretésre, Horváth Zoltán úgy felelt: talán azért, mert 2011 után 2012 is alaposan próbára tette a szőlősgazdákat, a bortermelőket, hiszen mindkét esztendő főleg a kedvezőtlen időjárásáról marad emlékezetes. A jelenlévők megtudhatták: az érdektelenség nem csupán a Sokac-kör kiírására igaz.

Sajnos általános jelenség, hogy Mohácson és környékén, de egész Baranyában is az utóbbi egy-két évben passzívabbak gazdák, ha a boruk versenyeztetéséről, tesztre bocsátásáról van szó.

A neves mohácsi borász aláhúzta: akik például e két évben nem jól választották meg a szüret idejét, bőven akadhatott később gondjuk, főleg, ami a borok kezelését illeti, hiszen, ha nem megfelelő időben szedték le a szőlőt, az illatok, aromák hamar eltűnhettek nedűikből. Később már nagyon nehéz dolga volt a pincékben azoknak, akik próbáltak visszahozni valamit abból, amit a természet elvett - hangzott el.

Nehézségek ide, próbatételek oda, azért akadt néhány szép és figyelemre méltó tétel idén is, főleg a vörösborok mezőnyében - nyugtázták az értékelők, akik a folytatásban az okleveleket és az ajándékokat adták át a verseny résztvevőinek.

A legjobb vörösbornak járó díjat Kovácsevics László kékfrankosa érdemelte ki, a fehérek mezőnyében Sztepanov Radován rizlingszilvánija diadalmaskodott. A legjobb termelő nagydíját Müller György vehette át, akinek vegyes fehér és házasított vörösbora szintén a legmagasabb pontszámú tételek közé került.

Mielőtt az est zárásaként a jelenlévők baráti hangulatú, zeneszó melletti közös kóstolására, beszélgetésére sor került volna, Jaksics György még arra hívta fel a figyelmet, áprilisban Mohács lesz a házigazdája a baranyai horvát borversenynek. A köri elnök ezért arra kérte az érintett gazdákat, pincészeteket: hozzák el minél többen, amit készítettek, mutassák meg a megyének, hogy az itteni szőlőhegy és környéke tényleg szép és kivételes borokkal dicsekedhet.

Ádám Miklós