A közétkeztetés ára, és a gyerekek ízlése sem változott Mohácson
2015. március 10. kedd 07:07

A bolonyai spagettit, a tepsibe sült húsos rakottast oreganóval, az aranygaluskát, no meg a paradicsomlevest ha naponta tenné a gyerekek elé Mohácson a Tomori utcai Közétkeztetési Konyha szakácsa, akkor se maradna az adagokból egy falat sem. Más a helyzet a húsokkal, főzelékekkel vagy a csirkecombbal, amit például egyáltalán nem szeretnek.
Három éve nem emelte a térítési díjakat Kele Jánosné, a Tomori konyha vezetője, ahol naponta legkevesebb 1600 adag ebéd készül, a város két kollégiumában lakó száz fő részére reggeli és vacsora, illetve további 950 gyereknek a tízóraijáról és uzsonnájáról is gondoskodnak. Minden ételt kiszállítanak az intézményekbe a konyháról, év elejétől a szigeti Völgyesi Jenő iskolások és óvodások, valamint a szociális étkezést igénybe vevő húsz felnőtt is innen kapják az ebédet.
- Havi étlapot állítok össze gondosan ügyelve az egészséges étkezés és a változatosság biztosítására - tájékoztatta hírportálunkat Kele Jánosné. - Kizárólag a legkedveltebb ételek, mint például a paradicsomleves vagy spagetti lehet havi két alkalommal a menü, de rendszeresen van hal, naponta teljes kiőrlésű pékáru. A gyümölcs és a só-cukor arányára már régebb óta figyelünk, mint ahogy központilag rendelkeztek volna róluk - hangsúlyozta a konyha vezetője.
A szigeti városkörzetben maximálisan elégedettek úgy az ételek ízével, a változatossággal, mint a mennyiséggel. Az iskolában már hívták ételkóstolóra a szülőket, s egy ilyen alkalmat készül meghirdetni az óvoda is.
Mohácson a konyha évente hirdet ilyen akciót, de - mint a konyhavezető megjegezte - annak sincs akadálya, hogy a hét bármelyik napján benézzen hozzájuk egy-egy szülő és meggyőződjön róla mit eszik meg, vagy nem a gyereke, de teljes az érdektelenség.
A havi étlap alapján valóban igen változatos a kínálat. Van brokkoli krémleves mézes-mustáros csirkével, tavaszi leves májgombóccal, rántott csirkemellel, húsleves, főtt hús meggymártással, aranygaluska a halgulyás után, de tökfőzelék, savanyú káposzta, vagy sütőtökkel burgonyapüré is.
Az egészséges étkek készítését jelentős mérték segíti az, hogy a zöldségféléket a városi kertészetben vegyszermentesen termelik meg. Amit lehet, őstermelőktől vásárol a konyha és például meggyből lefagyasztva egész évre valót maguk tároltak be.
Képünkön: a szigeti óvodások nagyon örülnek a januártól a Közétkeztetési Konyháról kapott finom ebédnek.
B. M.
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Vízbe fulladt egy férfi az orfűi...
- Lesodródott egy autó a Mohácsról...
- Továbbra is a Duna hullámsírjában...
- Mutatjuk, merre járnak a NAV baranyai...
- Az átlagosnál gyengébb szilvatermés...
- Narancs riasztást adtak ki Baranyára...
- Prakatur Tamás hídján senki sem...
- Vizet juttattak a Dunából Belső-Bédába
- Nyergesvontató rohant az építés alatt...
- Száz éve is jártak már Mohácson helyi...