A korábbiak töredékére csökkent a bűncselekmények száma, kevesebb az ittas vezető is

2018. július 20. péntek 16:52

A korábbiak töredékére csökkent a bűncselekmények száma, kevesebb az ittas vezető is

A nyolc évvel ezelőtti állapothoz képest nagyon jelentősen csökkent a Mohácson ismertté vált bűncselekmények száma: míg 2010-ben 771-et, tavaly 267-et követtek el. 

 

Gyilkosság szerencsére egyetlen egy sem történt 2017-ben a városban, mint ahogy rablást sem követtek el.

Örvendetesen csökkent az összes ismertté vált bűnesetek száma is. Amíg 2010-ben a városban 771-et regisztráltak, tavaly ez a szám 267-re esett vissza.

A polgárok biztonságérzetét romboló betörések, lopások száma is radikálisan visszaesett a rendőrkapitányság illetékességi területén. Előbbi 73 százalékkal, utóbbi 61-el csökkent 2010-hez viszonyítva, szám szerint ez 18 esetet jelent.

Problémát jelentett ugyanakkor a garázdaság, amit jellemzően a szórakozóhelyekről hazafelé tartók követtek el éjjelente, akik rongálással vezették le felgyülemlett energiájukat. Tíz ilyen eset történt tavaly, az elkövetők többsége rendőrkézre került.

Az ilyen és ehhez hasonló ügyeket megelőzendő egyébként - amint arról beszámoltunk - dr. Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya a közelmúltban bejelentette: a belvárosban gyalogos rendőrök folyamatosan járőröznek a Dunától a sétálóutca végéig a hétvégi éjszakákon, arra figyelve, hogy ne zavarják a vendégek szórakozását.

Javaslatára a kávézók, éttermek, bárok képviselői saját költségen őrző-védő szolgálatot alkalmaznak a problémás időszakokban, hogy az utcán randalírozó, hangoskodó, szemetelő fiatalokat megfékezzék, s ha szükséges, ehhez a rendőrség segítségét is igénybe vehetik. Az őrzés kiterjed a vendéglátóhelyek működésére is.

A közlekedési helyzetet illetően az elmúlt években problémaként merült fel, hogy viszonylag magas volt az ittasan okozott balesetek aránya, 2016-ban 54 balesetből 12-nél ivott az okozó.

Amint azt a Mohácson és a környéken autózók tapasztalhatták, válaszul rendszeressé tették a rendőrök az alkoholszondás ellenőrzést, aminek meg is lett az eredménye. 2017-ben 53 karambol történt, ebből négy esetben volt ittas az okozó-

Személyi sérüléssel járó baleset a városban tavaly 15 történt, kettővel több, mint egy évvel korábban. A balesetek közül hét súlyos, nyolc könnyű sérüléssel járt, ezek okozója a gépjárművezetők mellett négy esetben kerékpáros, kettőben gyalogos, egyben segédmotor-kerékpáros volt.

M. B.