A katasztrófavédők is beszállnak a szúnyogok gyérítésébe Mohácson - Végre!

2019. június 17. hétfő 13:36

A katasztrófavédők is beszállnak a szúnyogok gyérítésébe Mohácson - Végre!

Ezen a héten Mohácson is folytatódik a szúnyoggyérítés - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn. 

 

 

Mukics Dániel közleményben azt írta, hogy a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni, ezért a katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat - tudatta.

A következő napokban a Duna-menti településeken, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyében, Szigetközben, Baja és Mohács térségében, valamint a Tisza-tónál folytatódnak a permetezések. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a Dráva mentén is kiterjedt védekezés lesz a szúnyogok ellen jövő héten.

Mint írták, a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség miatt több településen is elmaradt a légi szúnyoggyérítés a Dunakanyarban, Csongrád megyében, Kaposvárnál és a Balaton partján. Az előző héten elmaradt légi kezelések pótlásáról a hét eleji rovarszakértői felmérések alapján döntenek a szakemberek, vagyis a tervezett program bővülhet. Az érintett önkormányzatok minden esetben egyedi értesítést kapnak a szúnyoggyérítés idejéről.

A szúnyoggyérítés heti programja a katasztrofavedelem.hu weboldalon érhető el.

A Dunán levonult árhullám következményeit a mohácsiak nap mint nap tapasztalják, az esti órákban egyre elviselhetetlenebb méreteket ölt a szúnyoginvázió.

A városházára nagyon sok panaszos telefon érkezik ezzel kapcsolatosan. 

- Jogosak a felvetések, de azt tudni kell, a törvény értelmében e védekezést évek óta a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) irányítja - nyilatkozta múlt héten Szekó Józse, Mohács polgármestere. Hozzátette, korábban sürgették, majd szerdán délelőtt levélben kértek intézkedést az OKF-től, tekintettel arra, hogy a kellemetlen rovarok egyre nagyobb számban keserítik meg az itt élő emberek és állatok életét, mindennapjait. 


- Az önkormányzat jelen esetben annyit tehet, hogy saját eszközeivel, vagyis egyik szállítójárműve platójára rögzített, szúnyogirtó melegködöt kibocsátó készülékével maga is gyéríteni igyekszik a szúnyogok kifejlett egyedeit, ennek hatékonysága azonban csak a vegyszeres, légi irtással együtt lenne megfelelő - mondta Szekó József.

- Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központnak a Mohácsi Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek adott tájékoztatása szerint várhatóan június 17-én, hétfőn végeznek Mohácson légi és földi szúnyoggyérítést.


MTI