A gyerekek mellett felnőttek is szívesen beülnek a mohácsi Busóiskola padsoraiba

2018. augusztus 10. péntek 13:47

A gyerekek mellett felnőttek is szívesen beülnek a mohácsi Busóiskola padsoraiba

Évek óta működik Mohácson a Busóiskola: nincs napló, dolgozatírás, feleltetés, nem is csoda, hogy annyira szeretik a gyerekek. Sőt, nem is csak ők. 


Mohácson immár évek óta a helyi iskolai és óvodai tan- és nevelési tervének része a busójárással kapcsolatos ismeretek átadása. Ennek nyomán született meg a Busóiskola, amely a Busóudvarban várja a felnövekvő generáció képviselőit. Mint megtudtuk, a képzésbe szívesen kapcsolódnak be az ország más tájairól érkező, osztálykiránduláson, túrán lévő diákok, de még felnőttek is, közöttük külföldiek is.

- Túl azon, hogy a népszokásunkkal megismertetjük az érkezőket, a gyakorlatban is kipróbálhatja mindenki a busóálarc-készítést, kézbe véve a vésőt és a kalapácsot egyaránt - magyarázza Rosta Endre, a Busóudvar vezetője. Az ismert népi iparművész így folytatja:

- A saját, fából készült álarcot ki is lehet festeni, ehhez az itt dolgozók és jómagam minden segítséget megadunk, úgy szóban, mint a gyakorlatban. Felhívjuk például a figyelmet arra, hogy milyen színeket használunk kizárólagosan e művelethez, pirosat, fehéret és feketét. Ha eddig eljutottunk, jöhet a maszk felbőrözése, amelyet szintén önállóan végeznek a Busóiskola tanulói vagy az érdeklődő felnőttek, a segítségnyújtás természetesen itt sem marad el, ha valaki igényli.

- Munkatársaimmal évek óta látjuk, tapasztaljuk: a gyerekek egészen másként tekintenek a saját maguk által elkészített álarcra, amit természetesen emlékbe haza is vihetnek, mint arra, amit itt, valamelyik üzletünkben esetleg megvásárolnak.

- A Busóudvarban az interaktivitásra más formában is nagy hangsúlyt fektetünk - teszi hozzá Rosta Endre. - A kiállítás megtekintése közben úgy a gyerekek, mint a felnőttek magukra ölthetnek egy-egy komplett busóöltözéket, maszkostul, mindenestül. A róluk készült fotó pillanatokon belül feltehető a közösségi oldalakra, így például egy távolabbról érkezett diák szülei, nagyszülei a számítógép előtt vagy mobiltelefonon rögtön láthatják, hogyan festett mohácsi busóként a gyerekük, unokájuk. Ez a város, a busójárás szempontjából reklámnak sem utolsó. Persze, a vendégeink előtt igyekszünk tágítani a kört, s Mohács egyéb látnivalóit, programjait is a figyelmükbe ajánljuk.

Forrás: Önkormányzati Hírek