A foci után is a sportnál maradt Kovács László, aki az MTE 1888 elnöke is volt

2018. október 24. szerda 13:54

A foci után is a sportnál maradt Kovács László, aki az MTE 1888 elnöke is volt

Kovács László egész életében fontos szerepet játszott a sport, focizott, síelt, úszott is, tapasztalatait pedig igyekszik átadni a mostani generációnak. Harmadik ciklusát tölti a város képviselő-testületében, s egy ideig az MTE 1888 elnöke is volt.  

 

Kovács László 1985-ben érkezett Mohácsra feleségével, Kovácsné Bodor Erikával. A költözés fő oka a foci volt, de már előtte is komolyabb szinten űzte a sportot, 1977-81-ig a Videoton ificsapatában játszott, majd a PEAC-on keresztül vezetett az útja Mohácsra.

Az Új Barázda TSZ SE NB III-as csapatának oszlopos tagja volt, 1987-ben pedig feljutottak az NB II-be, később pedig a Mohácsi Torna Egylet megyei első osztályban és az NB III-ban is szereplő csapatában játszott több évig.

- Mohácsot a labdarúgó-pályafutásom vége után sem szerettem volna elhagyni, így a sport mellett elkezdtem dolgozni a városban. A főiskolán is el kellett dönteni, hogy maradok-e a sportnál, és esetleg még feljebb juthatok, vagy pedig a tanulást választom. Az utóbbi mellett döntöttem, de természetesen a sport továbbra is az életem része maradt - mesélte lapunknak Kovács László.

1986-tól Mohácson a Belvárosi Általános Iskola sporttanára lett, amit később összevontak a Mohács Térségi Általános iskolával. Nagyon szeret tanítani, a gyermekszeretetre édesanyja tanította meg. Több mint 33 éve az intézmény tagja.

- Minden nyáron Fadd-Domboriba jártunk fel a gyerekekkel, onnan pedig Bajára csorogtunk le a Dunán. A legnagyobb létszám 82 fő volt, mindegyik kenuban olyan evezni tudó felnőttet kellett tenni, aki segíteni tud, ha netán baj történik, így ez egy felelősségteljes feladat volt. Sítáborokat is szerveztem, nem csak gyerekek, hanem felnőttek is sokszor jöttek velünk, akiket szintén megtanítottam síelni. Voltunk Szlovákiában, Szlovéniában, és Ausztriában is.

Névjegy

Kovács László 1962-ben született Sárváron. Az általános iskolát szülővárosában, a gimnáziumot Székesfehérváron végezte el, 1985-ben Mohácsra költözött. Felesége Kovácsné Bodor Erika, Mohács alpolgármestere, s a Mohácsi Csányi Alapítvány mentora. Házasságukból két gyermek született. Máté 26 éves, jelenleg a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozik gépjárműmérnökként. Kata, Szegeden tanul kémia szakon, s most lesz utolsó éves.

Amióta elkészült a mohácsi tanuszoda, Kovács László tartja az óvodás úszásoktatást is, csak hogy még egy sportot említsünk. A csoportok száma és létszáma egyaránt évről évre nő, jelenleg körülbelül ezer gyerek jár rendszeresen úszásoktatásra. Mohácson   minden óvodás és iskolás gyereknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy megtanuljanak úszni.

Kovács László 2009-től a Mohácsi Torna Egylet társadalmi elnöke volt egészen 2017-ig. A megbízásról azért mondott le, mert a sok munka mellett elmondása szerint kevésbé felelősségteljesen tudta volna ellátni ezt a feladatot. Megválasztották képviselőnek is, jövőre fog lejárni a harmadik ciklusa. 

 

Pauska Petra - Fotó: Dittrich Éva