A fél világ Mohácson űzte a telet vasárnap, talán sosem látott tömeg volt az utcákon - Képgaléria!

2018. február 11. vasárnap 18:29

A fél világ Mohácson űzte a telet vasárnap, talán sosem látott tömeg volt az utcákon - Képgaléria!

Számokkal ugyan még nem szolgáltak a szervezők, de talán nem is az a lényeg, pontosan hányan voltak vasárnap Mohácson: az ugyanis egészen biztos, hogy aki ott volt a busójárás fő napján, nagyon jól szórakozott.  

Mintha máris hatott volna a télűző mágia. Szombaton még hideg, szeles volt az idő Mohácson, némi havas esővel, hószállingózással, vasárnap reggelre viszont már nyoma sem volt mindennek. Sokkal barátságosabbra fordult az időjárás, s néha még a nap is előbújt.

Negyvenkilenc busócsoport 1350 maszkása, 350 népművész, árus és vendéglős, programok sokasága várta a vendégeket. S ők bizony jöttek is. Már délelőtt is rengetegen voltak az utcákon, a Sokac-révben, a busók csónakos átkelésekor már sok ezren szorongtak.

 

A délutáni felvonulás idején a tömegben mozdulni is alig lehetett, annyian voltak kíváncsiak a menetre. A busócsoportok ezúttal is kitettek magukért, látszott a készülődés eredménye. A felvonulóknak hosszú időbe telt, mire utat törtek maguknak,több mint egy óra alatt értek a csoportok a Széchenyi-térre, ahol megkezdődött a szabad farsangolás.

„Napjaink busóinak" is van feladatuk

A Széchenyi téren vasárnap tartott beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy a busójárás immár kilencedik éve az emberiség szellemi világörökségének hivatalosan is számon tartott része.
- Ezen a földön élő elődeink nem akartak az otthonukat fenyegető idegenség, sötétség és gonoszság rabjai lenni, ezért riasztó jelmezekbe, busóknak öltözve elűzték mindazt, ami fenyegette őket" - fogalmazott a házelnök.
„Napjaink busóit" arra kérte, hogy űzzenek el minden rosszat, ami Magyarország, Európa és a nagyvilág jóakaratú embereit fenyegeti. Ezen rosszak között említette az embereket egymással szembefordító sötétséget, amely a férfiakat és nőket, az időseket és fiatalokat nem egymás társaivá, hanem egymás ellenségeivé akarja tenni és "amely világot az egyéni önzésre, gyűlöletre és az embertelenségre akarja építeni" - hangoztatta a politikus.
Hargitai János, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője köszöntőjében a felvonuló maskarásokat, a szervezőket és a közönséget is méltatva a többi között arról beszélt, hogy a busójárásra "az egész világ értékként tekint".

Nagyon-nagyon sokan látogattak el vasárnap Mohácsra - a szervezők korábban százezer látogatóra számítottak, alighanem voltak is annyian, de lehet, hogy még többen is. Erre vonatkozó hivatalos becslések egyelőre még nincsenek, az azonban - a korábbi busójárásokon tapasztaltak alapján - nagyon valószínű, hogy megdőltek a korábbi rekordok.

Már kora délutánra teljesen megtelt a Széchenyi tér, a főutcán, illetve a busójárás más, főbb helyszínein is csak apró lépésekben lehetett araszolni, az esti máglyagyújtáskor pedig már azt sem.

Farsangvasárnap Mohácson lapunk értesülései szerint rendkívüli esemény nem történt, a hatóságoknak szerencsére nem volt különösebb tennivalójuk a rutinfeladataikon kívül, persze ez utóbbi sem volt éppen könnyű, hiszen valóban hatalmas tömeg lepte el a várost.

Mindazonáltal a busójárásnak még nincs vége: hétfőn délután egy órakor a Sokac-körben megkoszorúzzák Kersics Anka emléktábláját, majd következik a busók hagyományos házról-házra járása a Kóló téren és a környező utcákban.
Húshagyókedden még egyszer benépesül a belváros: ez az a nap, amit a mohácsiak talán mindig a legjobban várnak, hiszen - éppen azért, mert kevesebb a látogató - jóval bensőségesebb, családiasabb hangulatú, mint a farsangvasárnap, persze most is szívesen látják a vendégeket.

  

Eredetileg egyébként a busójárás legmozgalmasabb napja a kedd volt. A máglya körül táborozva elfogyasztották a busók az előző napi házról-házra járás során kapott élelmeket a rokonokkal, ismerősökkel, majd a duda, tambura hangjára kifulladásig járták a kólót.

A maszkások délután fél háromtól gyülekeznek a Kóló téren, három órakor a megszokott útvonalon elindulnak a főtérre. A máglyát, rajta a telet jelképező koporsóval fél hatkor gyújtják meg.

 

Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva