A dohánybolt lett az új kocsma, ahol minden kapható: cigi, alkohol és kaparós sorsjegy

2018. szeptember 13. csütörtök 08:12

A dohánybolt lett az új kocsma, ahol minden kapható: cigi, alkohol és kaparós sorsjegy

Amíg régen füstös kocsmákban gurítottak le pár korsó sört, netán néhány pohár fröccsöt és felest a munkában megfáradtak - vagy éppen az egyedüllét miatt társaságot keresők - közül sokan, mostanra megváltoztak a szokások. Manapság egyre többen a dohányüzletekben jutnak hozzá a folyékony betevőhöz.

Sokak számára rengeteg bosszúságot okoznak a dohányboltok közelében, a közterületeken alkoholt fogyasztók. A hangoskodás mellett leginkább a szemetelés szúrja a szemüket (és fülüket) a lakóknak, arról nem is beszélve, hogy a bokros, fás részeket, esetleg a házak falait tekinti WC-nek az érintett trafikok vásárlóinak egy része.

A probléma szinte minden pécsi városrészben jelen van. A rendőrök és a közterület-felügyelők rendszeresen útba is ejtik ezeket a helyeket, de intézkedéseik a legtöbb esetben hatástalanok: miután elhagyják a helyszínt az egyenruhások, rövidesen újra visszatérnek az italozók.

A dohányboltok népszerűsége nem véletlen, gyakorlatilag átvették a kocsmák helyét. A trafikokban ugyanis a vásárlók olcsóbban jutnak hozzá a szeszes italokhoz, de értelemszerűen dohányt is vehetnek ezeken a helyeken, a vendéglátóhelyekről (helyesen) kitiltott játékgépek helyett pedig kaparós sorsjegyen próbálhatják ki a szerencséjüket. Nem csoda hát, hogy az elmúlt időszakban több híres-hírhedt egység is bezárt, Pécs esetében elég csak a Szomjas Tüzérre vagy a Bercsényi Sörözőre gondolni.

Tüske, rakéta, ampulla, féldekás

A köznyelvben számos elnevezése van a kisboltok és a dohányüzletek jelentős részében beszerezhető 5 centiliteres szeszes italoknak. Az alacsony minőségű, az egészségre rendkívül káros terméket sajnos viszik, mint a cukrot. Ennek oka lehet minden bizonnyal a magas alkoholtartalmuk és az alacsony áruk - az ízük miatt aligha kedvelheti bárki.

- A jövedelmezőség határozza meg az életben maradó üzletek számát. Már több fórumon jeleztük, hogy a keletkező fedezet nem elegendő egy normál vendéglátó egység fenntartható életben maradására - nyilatkozta lapunknak Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára.

Hozzátette: a meleg ételt kínáló helyeket érintő 2017-es ÁFA-csökkentés a klasszikus kiskocsmákat a legtöbb esetben nem segítette. Az ilyen egységek túléléséhez a dohányáruk értékesítése, illetve a szerencsejáték gépek üzemeltetése járult hozzá - manapság már egyikre sincs lehetőségük.

Azzal kapcsolatban a VIMOSZ-nál nem tudtak tájékoztatást adni, hogy pontosan mennyi pécsi kocsma húzta le a rolót, de az országos tendenciák a megyeszékhelyet illetően is érvényesek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai alapján 2010-hez képest tavaly negyedannyi italüzlet és vendéglátóhely működött hazánkban.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com