A Deák téren az I. világháborús emlékmű felújítását készíti elő Mohács város önkormányzata

2013. március 12. kedd 18:34

A Deák téren az I. világháborús emlékmű felújítását készíti elő Mohács város önkormányzata

Huszonhatmillió forintos keretösszeggel szeretné felújítani városunk a Deák téren álló Hősi Emlékművet: a forrás 50%-át pályázati úton igyekszik előteremteni az önkormányzat.

A saját pénzek és a remélt támogatás birtokában a közel nyolcvan éves emlékművet teljes egészében fel akarják újítani, egyúttal közvetlen környezetét is szeretnék szebbé, rendezetebbé, vonzóbbá tenni. A Visy Zoltán tervei alapján elkészült, s 1935-ben felavatott emlékművet az elmúlt években, évtizedekben eléggé megviselték az időjárás viszontagságai. A mementó később a II. világégés hőseinek, s az 1956-os áldozatoknak szintén emléműve lett.

A huszonnégy méter magas, impozáns építményen 1990-ben végeztek állagmegóvó munkálatokat, 2006-ban pedig a lépcsősorát renoválták. Önkormányzatunk most - a képviselő-testület jóváhagyásával - az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumához nyújt be pályázatot.

A kapcsolódó tanulmányterv elkészítésére Mohács Vadász Györgyöt kérték fel. Az Ybl-, Kossuth- és Steindl-díjas művész neve nem ismeretlen a mohácsiak előtt: ő tervezte a Mohácsi Történelmi Emlékhelyet (Sátorhelyen), majd e Nemzeti Emlékhelyünk 2001-ben felavatott új főbejárati tömbjét a Szent Koronát idéző üvegkupolával, s a Duna-parti Millenniumi Emlékművet is.

Képünkön: a felújítása váró emlékmű.


Fotó: Á. M.

Ádám Miklós