A bontással végeztek, már az építőké a terep az egykori Selyemgyár területén

2019. április 14. vasárnap 11:33

A bontással végeztek, már az építőké a terep az egykori Selyemgyár területén

A közelmúltban befejeződtek a bontási munkálatok, s már az építők dolgoznak a volt Selyemgyár területén. Az építkezés jövő nyárig tart majd, a több mint egymilliárd forintba kerülő beruházás eredményeképp egy teljesen új negyedet vehetnek birtokba a mohácsiak és a városba látogatók. 

 

 

Egy helyi építőipari vállalkozás szakemberei a néhány hete befejeződött bontási munkálatok után immár az egykori Selyemgyár főépületén dolgoznak, ahol Dunára néző terasszal éttermet alakítanak ki úgy, hogy a műemlék-épületek homlokzatát eredeti kinézetüket megtartva újítják fel.

Az étterem magánbefektetés révén működik majd, a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft. pedig társasház építésébe kezdett.

A volt Duna-parti gyártelep átépítésére és hasznosítására összesen 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre, az összeget vissza nem térítendő támogatásként nyerte el az önkormányzat.

Úgynevezett barnamezős - azaz meglévő, de felhagyott ipari terület rehabilitációjával megvalósuló - beruházás révén 2020-ra megújul az egykori Selyemgyár és a volt Temaforg vállalat által használt egyhektáros terület.

A Tímár utcai kétszintes üzemépületet sportcentrummá alakítják.

A földszinten recepció, öltöző, kívülről s elérhető vizes helyiségek, valamint különböző kereskedelmi és szolgáltató egységek kapnak helyet.

Emellett az épületben a jachttal, motorcsónakkal érkező vízi turisták számára áram- és vízvételi, valamint hulladék-elhelyezési lehetőséget biztosítanak. Az emeleti részen a páratlan dunai panorámával rendelkező sportcentrum két fallabda pályával és egy multifunkcionális fitneszteremmel fogadja majd a sportolni, kikapcsolódni vágyókat. Az elbontott épületek helyén kialakuló szabad területeken street workout-pályát és aktív szabadidős sportparkot létesítenek.

A Selyemgyár területén négyszáz ember befogadására alkalmas rendezvénytermet, Innovációs és Technológiai Központot, játszóházat valamint iroda-, üzlet- és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki.

Az épületek mellett a közterületek is megszépülnek. Egységes burkolt felületek, köztéri műalkotások, utcabútorok és díszvilágítás ékítik majd a környezetet. A közbiztonság javítása érdekében térfigyelő kamerarendszert is felszerelnek.

M. B.