A bérleti díjak csökkentését javasolja a baranyai iparkamara az önkormányzatok számára

2020. március 19. csütörtök 15:16

A bérleti díjak csökkentését javasolja a baranyai iparkamara az önkormányzatok számára

Ajánlást tett közzé az önkormányzatok részére a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége a járvány miatt szorult helyzetbe került vállalkozások segítése érdekében.

 


Megállapításuk szerint a koronavírus-járvány következményei a vendéglátásban, a turizmusban és a személyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó szektorokban tevékenykedő kis- és középvállalkozásokat szinte azonnal negatívan érintette.

A szükséges kormányzati intézkedések (bezárások, nyitvatartási idő korlátozása, rendezvények szüneteltetése) rendkívül nehéz helyzetbe hozzák a vállalkozásokat. 

Pénzforrások hiányában a bezárások és  tevékenység szüneteltetések nemcsak a munkaerő-megtartást de a bérleti díjak megfizetését is nehézzé, egy idő után lehetetlenné teszik.

A magántulajdonú bérelt ingatlanokban működők együttműködésen és a hosszú távú üzleti szempontok alapján már egyeztetéseket folytatnak az ingatlan bérleti díjak csökkentése, kompenzálások, halasztás tárgyában.


Javaslataik az önkormányzati tulajdonú üzletek vonatkozásában a következőek:

 

A járvány gyors vagy középtávú megállítása után az érintett vállalkozások számára szükséges a lehető leggyorsabb üzletnyitás, a vendégforgalom újraindítása. Mérlegelni szükséges, hogy a bérleti díjak megfizetésének szigorú kötelme milyen gazdasági hatást vált ki, az újra indulás vonatkozásában.

Amennyiben tovább tart a járvány, úgy a cégek elveszíthetik a meglévő munkaerő-állományt, a bérleti díjakat is magába foglaló kötelezettségeiket sem tudják fizetni, végleg bezárnak. Így az önkormányzatok akár nagyobb mértékű és hosszabb távon jelentős bérleti díj kieséssel kell, hogy számoljanak.

Javaslat: az önkormányzati tulajdonában levő ingatlanok bérlői körében gyors felmérést kell elvégezni az érintettség, bezárás, nyitvatartási korlátozás, jelentős forgalomcsökkenés szempontok alapján.


A felmérést követően intézkedési csomagokat lehet felállítani, amelyben a negatív hatások osztályozása mentén eltérő kompenzációs javaslatokat lehet tenni.

A/ Bezárás: Bérleti díj halasztása év végéig, bérleti díj csökkentése, bérleti díj elengedése meghatározott időszakra.

B/ Korlátozott működés: bérleti díj halasztása év végéig, bérleti díj csökkentése.

A települések össze tudják vetni a bérleti díj kompenzációk okozta önkormányzati bevételkiesést és az újra indulást követően megmaradt vállalkozások számát, azok megfizetendő bérleti díj volumenét.

A KKV-k érdekében kérjük javaslatunk megfontolását, amelynek tervezésében és modellezésében kérés esetén segítséget nyújtunk.

 

EQM